Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Radna soba: Treća mektebska akademija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla

, Published in Najave

Medžlis Islamske zajednice Tuzla povodom završetka mektebske godine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, organizovao je treću Mektebsku akademiju. Prije akademije otvorena je izložba likovnih radova učesnika na konkursu: „Aladža i Ferhadija, nekad i sad“.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju radove jedanaest kandidata, polaznika mektebske nastave i učenika osnovnih škola. Prvo mjesto osvojio Hamza Jahić, učenik trećeg razreda OŠ Slavinovići. Drugo mjesto osvojila je Ajla Kušljugić, učenica šestog razreda OŠ Gornja Tuzla. Dok je treće mjesto pripalo Emilu Dropiću, učeniku osmog razreda OŠ Centar. Mektebska akademija započela je učenjem ašereta i pozorišnim komadom „Rani sabah“, kojeg su izveli polaznici mektebske nastave.

Obraćajući se prisutnima glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, kazao je da je za jedan narod najbolje i najkorisnije kada ima vrijedne učitelje.
- Isto tako za društvo su najštetniji loši učitelji. Naši imami i muallime koje rade sa djecom u mektebima, svoju snagu su uložili u podučavanje naše djece i džematlija. Naša djeca vrijedno rade i uče u mektebima. Djeci savjetujem kada budu upisivali srednju školu da dobro razmisle. Neka znaju da je naša tuzlanska medresa jedna od najboljih škola u državi.– istakao je hafiz Huskanović. Uručene su i nagrade pobjednicima mektebskog takmičenja.

U poznavanju životopisa Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s., najuspješniji su bili: Spahić Kerima – učenica mekteba džamije Kralj Abdullah, Huremović Malik – učenik mekteba Lipnica i Spahić Amina – učenica mekteba džamije Kralj Abdullah.
Na literarnom konkursu „Stopama Poslanika a.s.“, prvo mjesto osvojila je Maida Mehmedćehajić, učenica mekteba Gazi Turali-begove džamije.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Tuzla, Hasan ef. Spahić, uručio je diplome nagrađenoj djeci u kategoriji učenje Kur'ana. U kategoriji Kiraet – uzrast do 12 godina, prvo mjesto je osvojio Harun Omerović, učenik mekteba džamije u Solini. Drugo mjesto zauzeo je Ahmed Avdibašić, učenik mekteba džamije u Slavinovićima. Treće mjesto pripalo je Lejli Dorić, učenici mekteba Behram-begove džamije.

Vrijedi naglasiti da je Harun Omerović osvojio prvo mjesto u kategoriji Kiraet do 12 godina na nivou Muftijstva tuzlanskog i na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BIH.
U kategoriji Kiraet do 15 godina prvo mjesto zauzela je Selsebil Hasanbašić, učenica mekteba džamije Ševar-Kiseljak. Drugo mjesto osvojio je Malik Huremović, učenik mekteba džamije u Lipnici, doke je treće mjesto pripalo Abdulkadiru Omeroviću, učeniku mekteba džamije u Solini.

Hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam tuzlanskoga Medžlisa, uručio je diplome najboljim pojedincima u kategoriji Test znanja i mektebima koji su u ekipnoj konkurenciji zauzeli prva tri mjesta. U kategoriji Test znanja prvo mjesto osvojila je Lamija Spahić, učenica mekteba džamije Kralj Abdullah. Drugo mjesto zauzela je Kerima Spahić – učenica mekteba džamije Kralj Abdullah, dok je treće mjesto pripalo Mirzi Camiću, učeniku mekteba Behram-begove džamije.

Prvo mjesto u poretku mekteba osvojio je mekteb džamije Kralj Abdullah. Drugo mjesto zauzela je ekipa mekteba džamije Simin Han. Treće mjesto osvojio je mekteb džamije Ševar-Kiseljak.

Memsudin ef. Gobeljić, imam u džematu Moluhe, ispred Fondacije Nurdin Gobeljić, uručio je nagrade pobjednicima u pojedinačnoj konkurenciji.

Muftija tuzlanski, mr. Vahid ef. Fazlović, u svome obraćanju na mektebskoj akademiji naglasio je da su imami učitelji djece koji obave temeljni posao.
- Naši imami obave temeljni posao, sve ostalo je nadogradnja. Imami našu djecu uče pravim vrijednostima. Put do vjere je lahak i sladak uz Allahovu pomoć. Na području MIZ Tuzla u mekteb ide oko 1700 djece. Tuzla je imala blistavu duhovnu prošlost, onda se to u jednom dijelu prošlosti zagubilo. Sada sve to obnavljamo. Zato nam je važno da imamo ovakvu djecu. Mekteb je temelj odgoja i vaspitanja. Roditelji se bore da djeca imaju duhovnost, da budu ljudi vjere. Moramo ih u vjeri odgojiti, i podariti im snagu izutra da se sačuvaju. Djeca neće dati da se gasi ono što je naša vrijednost. Volimo ljude i svojim ponašanjem bodrit ćemo one koji su skloni dobru. Dobro odgojen čovjek vrijednost je za sve – kazao je u svome obraćanju muftija Fazlović.

Mektebskoj akademiji prisustvovao je dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskoga, kao i dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese.
Dio iz bogatog programa Mektebske akademije, emitujemo u emisiji Radna soba, u srijedu 10.6. od 15:30 sati.  
Uređuje Amina Đulović.

Rate this item
(0 votes)