Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Hutba: Poruke Ferhadije

, Published in Islamske teme Featured

Današnju hutbu u gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je Hfz.Mensur Malkić koji je pročitao hutbu koju je povodom Dana džamija proslijedila Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH , hutbu koju je priredio Edhem ef. Čamdžić.

 

Draga braćo!

Danas je veoma značajan dan za Banja Luku, za Bosnu i Hercegovinu, za sve muslimane u svijetu. Obnovili smo Ferhadiju i time potvrdili, da s Ferhadijom samo Dragom Bogu dž.š. pripadamo, da slijedimo Njegovog Poslanika Muhammeda a.s. koji nam je uvijek bio, što će i ostati, za sva vremena, uzorom u našem životu.

Draga braćo!


Obnovom Ferhadije, potvrdili smo i svoje jedinstvo, svoju pripadnost ummetu Poslanikovom a.s., jedinstvo džemata i jedinstvo snažne Islamske zajednice pod mudrim rukovođenjem našeg uvaženog i poštovanog reisu l uleme prof. mr. Husein ef. Kavazovića, dokazanog, neumornog i kreativnog entuzijaste, da i pored svih poteškoća, koje će se povremeno javljati, Islamsku zajednicu vodi boljim uspjesima i većim rezultatima uz angažovanje svih dobronamjernih Bošnjaka, a posebno naših vrijednih imama.

Draga braćo!


Ferhadija je simbol bošnjačkog jedinstva, sabura, ustrajnosti, ali i simbol žrtve, kojom želimo približavanje Bogu dž.š., da steknemo Božije zadovoljstvo, da mu zahvalimo na blagodatima, kojima nas svakodnevno daruje, a naš povratak na naša povijesna ognjišta je čin, kojim pokazujemo, da smo spremni na žrtvu, kao i Halilur Rahman Ibrahim a.s. Svojim povratkom na svoje pradjedovske toprake, potvrđena je naša želja za dijeljenjem sudbine i prostora sa pripadnicima kršćanskih i drugih naroda u ovom podneblju.
Budimo sretni što smo se vratili na svoje toprake, što jedni drugima pomažemo, što smo milostivi jedni prema drugima, što smo pravedni, što čuvamo svoje duše od nepravde i zuluma, što ne sijemo mržnju, što se suzdržavamo od govora mrženje, što širimo ljubav.
Zidanjem Ferhadije obećali smo Dragom Bogu dž.š. da ćemo ostati zajedno, čuvati muslimansko jedinstvo, da ćemo jedni drugima oprostiti, pomagati druge, posebno nemoćne, ugrožene i nezbrinute, a u zadnje vrijeme, sve više zaboravljene heroje- povratnike na njihova stoljetna ognjišta.

I Svemogući Bog, dž.š., nam je naredio u Kur'anu: „Pomažite se u dobročinstvima i bogobojaznosti, a ne pomažite se u grijesima i neprijateljstvima.“ (u gibetu, iftirama, govoru mržnje i hasedluku)
Zato se upitajmo koliko smo jedni drugima pomogli, koliko smo jedni drugima oprostili?

Dragi Bošnjaci!

Danas se svi veselimo, vesele se muslimani cijelog svijeta, vesele se njene komšije svih vjera i nacija, vesele se Vrbas, Una i Drina, jer je ponovo s nama, danas Ferhadija. Živjela je pet stotina ljeta, nadam se da danas ezan s njene vitke munare, nikome više ne smeta.Koliko smo se mi spremili za ovaj dan radosti i veselja, za dan ponovnog proživljenja Ferhadije?

Danas u svojim kućama dočekujemo i ugošćujemo svoje komšije, svoje prijatelje, pokazujemo svoju toleranciju, svoju sklonost miru i međuljudskoj koegzistenciji, svoju opredjeljenost za pravdu i jednakopravnost, za koju se zalažemo, i koju svakodnevno svojom praksom promovišemo.

Kao što su Bošnjaci 1941. godine, kada je Evropa drhtala pod čizmom fašizma, iz Ferhadije tražili zaštitu Jevreja, Srba, Roma i svih naprednih antifašista, tako i danas iz Ferhadije tražimo, da Država bude jednko-pravedna prema svim svojim građanima.

Zato Ferhadija i mi danas iz Ferhadije, također tražimo, da sve vjerske zajednice moraju biti jednako tretirane, od strane Državne vlasti i međunarodne zajednice.

Naša sela i gradovi su puni povratnika, koji su se izjasnili, da su Bošnjaci i Bošnjakinje, i popisom potvrdili svoje staro historijsko bošnjačko ime, koje im je više od 150 godina zabranjivano. Potvrdili su da im je maternji jezik Bosanski i da im je vjera Islam, da su u inostranstvu privremeno, jer se još uvijek ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, odakle su protjerani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kako je moguće da Država uskraćuje prava pojedinim roditeljima, da im djeca uče nacionalne predmete na njihovom maternjem bosanskom jeziku u osnovnim školama. Ovim roditeljima, a prije svega njihovoj djeci, treba pomoći, koja se moraju školovati i ići u škole, kao i sva djeca svijeta.

Dokle će se gaziti ljudska prava, ljudski principi, dokle će to Evropa nijemo posmatrati i prećutno odobravati? Jesu li to evropska demokratska načela u 21. stoljeću? To ne smijemo nikada prihvatiti!
Sa ovog časnog mjesta želim bolju sreću, bolju budućnost, svim ljudima, da se jednako tretiraju, da se niko ne satanizira, i da se niko ne osjeća građaninom drugog reda.

Na kraju draga braćo, svima Vama, našoj braći prognanicima po bijelom svijetu, a posebno našim čestitim povratnicima, koji su se vratili, da sa Ferhadijom dijele sudbinu sreće i blagostanja, pa ako bude trebalo i povremene nedaće s kojima će se sučeljavati, čestitam njeno ponovno uzdizanje i našu odlučnost, da s Ferhadijom ostanemo do Kijametskog dana, ako Bog da.

Također se zahvaljujem našim vrijednim imamima, koji su danonoćno bili na usluzi našim čestitim Bošnjacima, ulijevajući im nadu za opstanak i uspješno obnavljanje njihovih spaljenih i uništenih imanja.

Poslušajte hutbu:

Rate this item
(1 Vote)