Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ramazanska hutba Envera ef. Pašalića

, Published in Islamske teme
Ramazanska hutba Envera ef. Pašalića Ilustracija: choudryarif

Hvala Stvoritelju Allahu dž.š. koji nam je podario nebrojene blagodati, a naročito zdravlje, da možemo i ove godine Ramazan postiti u miru, veselju i rahatluku, u zemlji mira, tolerancije, i međusobnog uvažavanja različitosti u vjerskom i nacionalnom pogledu, a uputimo dovu Allahu dž.š. da tako bude, našoj braći i sestrama u rodnim krajevima, a naročito povratnicima u drugom entitetu gdje još nije 100% zagarantovana sigurnost života, imetka, i bez problema izvršavanja vjerskih dužnosti sa svojim imamima.

Hvala Rabbu Azze ve Džell koji je odabrao Muhammed alejhisselama da pozove ljude u monoteizam, a ostave politeizam, prihvate vjeru u Boga Jednoga, a ne mnoštvo božanstava, kako je do dolaska Muhammed a.s bila prisutna pojava na prostorima Arabije i šire.

“Ko ljepše govori od onoga ko poziva Allahu i čini dobra djela i kaže: Ja  sam Musliman” (Kur`an)

Za svako zanimanje treba posebno znanje, vladanje, i vještina u tom poslu. Poželjno je misliti, razgovarati i dogovarati se u svim poslovima, a ne po svome hiru.

Zapamtimo: sve od pojedinca postaje, ali samo sa institucijom ostaje. U tom je najbolji primjer Muhammed a.s koji nam  je u amanet ostavio vrijednost namaza obavljenog u džematu za 25% il 27% kabulnijeg od namaza kojeg čovjek sam obavi.

“OSVIJETLITE VAŠE DOMOVE SA NAMAZOM I UČENJEM KUR´ANA.” (Hadis)

Uz Ramazan je počela objava Kur´ana, kao uputa i spas ljudima bez obzira na naciju, jezik, i mjesto gdje se rođeno il gdje se privremeno živi do suđenog časa i edžela. Zato i mi živimo sa Kur´anom, učimo Kur´an, a naročito uz Ramazan posjećujmo džamije i prisustvujmo mukabelama, predavanjima i lijepom islamskom muhabbetu.

To svi izvršavajući bilo koji emanet nam povjeren pokazujemo, dokazujemo sebi i drugima kroz različite aktivnosti naročito tokom Ramazana, kada smo bliži jedni drugima. Ebu Bekr je kazao: “Koja me nebesa pokriti mogu, koja me zemlja na sebi nositi može, ako kažem o Allahovoj knjizi riječ jednu bez znanja.”

Kur´an je neiscrpno more mudrosti, hikmeta, koje obasjava srca umnih, a hrani i razgaljuje duše pravovjernih, koji izgovaraju: “IJJAKE NA´BUDU VE IJJAKE NESTEIIN” (SAMO TEBE OBOŽAVAMO I SAMO OD TEBE POMOĆ TRAŽIMO)

To su srca koja ne znaju mrziti bez obzira na nasilje i nepravdu koja im se čini, naučili su da Allah neće odbiti dovu, od roditelja za svoje dijete, dovu postača i dovu musafira. Saznali su da se trojica poznaju u tri slučaja, blag čovjek u srdžbi, hrabar u borbi,  i prijatelj u nevolji. Da bi čovjek bio od koristi sebi i drugima, mora biti iskren, učen i hrabar.

Ako bude iskren neće izdati, ako bude učen neće se budalasto ponašati, a ako bude hrabar neće biti plašljiv i kukavica. Sve veze i prijateljstva propadaju prije ili kasnije, osim one veze koja je uspostavljena u ime ALLAHA. Dobrim ljudima znaju vrijednost samo dobri ljudi.

VRIJEDNOST POSTA ZNAJU SAMO POSTAČI JER POST JE PROPISAN VJERNICIMA, DA BI SE GRIJEHA KLONILI; DA BI BILI POBOŽNIJI; RADI RIDALLAH; ALLAHA DŽ.Š

Zato brate, sestro, kada hoćeš da iftariš na što pomisliš? Na Allaha, na susret radosni s Njim. Na dunjaluku pomisli na one koji nemaju šta da iftare, ili sasvim malo za sofrom. Kad zapostiš zamoli Allaha da ukabuli post, zahvali Allahu što dan ima života pred tobom, a kad iftariš zahvali mu što si prepostio zdrav kod svojih najmilijih, a ne u zatvoru, bolnici, gdje prebrojavaš dane ili gledaš u one kapljice infuzije ili transfuzije koje te održavaju u životu.

Uz Ramazan očistimo imetak kroz zekat, dajmo sadekatul fitr u BEJTUL MAL, gdje je  ULUL EMR odredio, za vjerske ustanove koje su garancija opstanka šehadeta i merhameta. Uplaćujući na blokove Rijaseta, putem Mešihata i naših džemata olakšat ćemo školovanje učenicima, studentima i život onima koji su slabijeg materijalnog stanja.

Molim Allaha dž.š da nas ojača na Pravom putu, ujedini srca mu´minska, a odbaci negativnosti od nas, zavidnost, mržnju, oholost..

Muhammed a.s. je rekao: “DOVA POSTAČA SE PRIMA”

 

Enver ef. Pašalić, prof., glavni imam medžlisa IZ Stuttgart

Rate this item
(3 votes)