Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Zaslužena nagrada: Boravak polaznika mektebske pouke u Turskoj (AUDIO/FOTO)

, Published in Magazin Featured

Boravak polaznika mektebske pouke u Istanbulu protiče u obilasku svjetski poznatih znamenitosti. Svi koji poznaju Istaabul, ili su bar jednom bili u ovoj metropoli, znaju da je u kratkom vremenu nemoguće posjetiti sve po čemu je poznat. Naši domaćini potrudili su se da upravo izborom atraktvinih lokacija boravak u ovom gradu bude nezaboravan.

Vožnja metrom koji spaja evropski i azijski dio grada je zato bila pun pogodak. Posmatrati kako funkcioniše život u gradu koji se prostire na dva kontinenta, sa oko 20 miliona stanovnika samo je po sebi doživljaj. Gradski saobraćaj, službe za održavanje čistoće grada, uređenje zelenih površina, rekonstrukcija saobraćajnica, izgradnja objekata... sve to odvija se kao jedna dinamična smjena kadrova, pa se polahko utapamo u puls grada. Tražimo i pronalazimo svoje mjesto u njegovom ritmu.

Ono što je važno je da su sva djeca dobro i zdravo. Radoznalo prate sve kretnje. Dug put od Sarajeva do Istambula podnijeli su dobro. Iako je vožnja trajala skoro 24 sata, nakon sna svi su bili spremni za uzbuđenja i susret sa Istanbulom.

Naši domaćini su predsatvnici Dijaneta, osmisli su program ove posjete i na svaki način nastoje da se osjetimo dobrodošlima.

Tako su nam upriličili vožnju metroom Marmaraj. On spaja evropski i azijski dio Istanbula.

Vožnje ne traje dugo, ali činjenica da se bar za kratko vozite 60 metara ispod površine mora doprinosi avanturi. Pored Istanbula još samo Hog-Kong ima ovakav metro.

U azijskom dijelu grada jednako je živo. Užurbani i život uz gust saobraćaj, neprekidno kretanje ljudi, mnoštvo trgovina, restorana, čini se da u Istanbulu nema kutka gdje je mirno. Ipak, samo jedno skretanje i stotinjak metra ste u nekoj mahali, gdje se prostire dugi niz kuća u specifičnom graditeljskom stilu za Istanbul. Mnoštvo džamija, turbeta, česmi. Šemsi –pašina džamija na samoj obali mora. Graditelj je proračunavao kretanje zračnih struja, kako bi spriječio slijetanje ptica na njene kupole. Uvjerili smo se da ptice u prostoru džamije ne mogu sletjeti, struje su prejake, pa se one vraćaju i ne mogu se spustiti na kupole. Znameniti osmanski graditelj Sinan Mimar je na neobičan način, gradnjom džamije osjedočio svoju ljubav prema jednoj sultaniji. Džamija koju je sagradio bez dozvole sultana, ali je posvetio njegovoj kćerki Mihri mar, odnosno kako se zvanično zove Muhrumar (Sunce i mjesec).

U haremu ove džamije sreli smo učenike i nastavnike Osnvone škole Gračanica kod Živinica. Direktorica Medisa Muhić nam je pojasnila da je riječ o bratimljenu sa jednom istanbulskom osnvnom školom. Djeca u Gračanici od ove školske godine kao drugi strani jezik uče turski, a posjeta Istanbulu je dio saradnje.

Rukovodilac odjela za meketebe pri Upravi za vjerske poslove, dr Enes Svraka je istakao da je boravak naše djece u Turskoj nagrada koju najuspješniji polaznici mekteba zaslužuju. U mekteb je potrebno inovirati, djecu ohrabrivati i podsticati. Ovakvi programi i putovanja otvaraju brojne mogućnosti, ističe on.

Bili smo u prilici boraviti i u džamiji Mimar Sinana. Izgrađena je u dijelu Istanbula koji se zove Atašehir. Za svoga života on je izradio brojne građevine i džamije . Nije doživio počast da mu priznanje oda vladar njegovog doba. Učinio je to u ime svih zahvalnih nasljednika njegovog graditeljskog umjeća Redžep Tajib Erdoan. Prelijepi kompleks džemije dminira pomenutim dijelom Istanbula. Dva sprata ispd džamije uređeni je prosor u kojem se nalaze dućani, vrtići za djecu, restorani, knjižare. Prostor se daje pod zakup a prihod od najamnina ide za potrebe vakufa džamije i njeno održavanje. Džamija može primiti 12.000 klanjača, njena je površina 2088 metara kvadratnih. Gradila se 22 mjeseca i za njenu izgradnju urošeno je 40 miliona turskih lira.

Domaćini su nam omogućili da posjetimo i vidikovac i Čamldža. Uz panoramu Istanbula, prelijepi parkovi, brojni šetači govore o još jednoj atrakciji koju vrijedi posjetiti. Na kraju prvog uzbudljivog dana domaćini su upriličili obilazak i škole hifza Časnog Kur'ana. Dječaci, uz redovno srednjošolsko obrazovanje uče hifz u toj školi, a kasnije mogu birati upis na neki od fakulteta islamskih nauka. Ove specijalizovane škole su novitet, imaju sve više polaznika. Velku nam je čast činilo to što smo domaćinima mogli prenijeti našu sreću da smo u BiH prošle godine dobili 33 nova hafiza, odnosno hafize. Naš ponos je bio još veći kada su potvrdili da je to veliki doprinos, obzirom na okolnosti u kojima se to realizuje kod nas, a u mektebima i našim medresama imamo veliki potencijal. Boravak u Istanbulu se nastavlja u isčekivanju novih doživljaja i ljepote ovog grada koje trebamo tek otkriti. Roditeljima i muallimima sve čestitke. Tek kada se djeca odvoje od nas vidimo šta smo kao odgajatelji postigli. U slučaju ove grupe dječaka i djevojčica, samo jedna riječ. Aferim!

Za Radio BIR iz Istanbula izvještava Alma Hadžić.

Fotografije pogledajte na dnu stranice

 

 

 

Image Gallery

{gallery}4012{/gallery}
Rate this item
(0 votes)