Camlica: Nova džamija vidjet će se iz svakog dijela Istanbula Istaknuto

29 Dec 2016

Radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, najvećoj džamiji moderne Turske, privode se kraju, a ekipa Anadolu Agency (AA) istanbulsku ljepoticu snimila je iz zraka.

Džamija Camlica nalazi se u istanbulskoj četvrti Uskudar, a njen kamen temeljac položio je prije nešto više od tri godine predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Prve vjernike primila je na teravih-namazu 1. jula ove godine, tačnije u noći Lejletul Kadr, najvažnijoj noći u islamskom kalendaru. Teravih-namaz te noći u džamiji Camlica je obavilo nekoliko hiljada vjernika.

Ekipa AA snimila je džamiju iz zraka odakle se prostire prelijep pogled na grad Istanbul.

 Džamija Camlica ima kapacitet od 37.500 vjernika, a gradi se na ukupno 30.000 metara kvadratnih površine. Posjeduje i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku. Arhitekta džamije je Haci Mehmet Gungor.

Obzirom da se nalazi na jednom od uzvišenja grada Istanbula, džamiju Camlicu je moguće vidjeti i svakog dijela grada. Džamija ima šest munara, a radi lakšeg prilaza do džamije će biti sagrađen i tunel dužine tri kilometra. 

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo