Logo
Print this page

Pravi vjernik treba biti kao pčela

, Published in Islamske teme Featured

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je prvi imam Gazi Husrev-begove džamije mr. hfz. Mensur ef. Malkić.

On je na početku hutbe istakao:

“ Allah dž.š nas je u Kuran-i Kerim-u nazvao muslimanima, odabrao nas je i počastio kao sljedbenike kao ummet posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Muhammed a.s svoje sljedbenike opisuje u brojnim hadisima i upoređuje ih sa onim što je posebno, lijepo, dobro i pozitivno, opisuje vjernike različitim pohvalnim svojstvima i osobinama i obećava im nagrade ako te osobine budu razvili i njegovali u svom životu i postupcima prema drugima.”

U nastavku hutbe hfz. Mensur Malkić ističe:

“ Pčela putujući od svoje košnice do cvijeta nikog ne uznemirava kao što i vjernik radi svoj posao i ostavlja ono što ga se ne tiče, isto tako vjernik ne odlazi na mjesta grijeha i harama, ne govori ono što je ružno , ne prenosi tuđe riječi, ne ogovara, ne potvara ne čini nered. “

Na kraju hutbe mr. hfz. Mensur ef. Malkić naglašava:

“ Vjerničko srce ne prihvata ništa osim onoga što mu je Allah dž.š dozvolio, hrana koju jede je halal, piće koje pije je halal, odjeća koju nosi je halal, njegova opskrba, imetak i zarada su halal, njegov govor je dobar, lijep i dobronamjeran, njegova djela su dobra i plemenita a njegovi ibadeti su puni bogobojaznosti i smirenosti.”

Pogledajte hutbu:

 

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB