Logo
Print this page

Koncertom i izložbom u Vijećnici otvoreni Dani kulture Irana

, Published in Magazin

Koncertom iranske muzike odsvirane na iranskim instrumentima te izložbom iranskih umjetnika u sarajevskoj Vijećnici večeras su svečano otvoreni Dani kulture Irana 2017. godine.

Osam iranskih umjetnika iz provincije Isfahan predstavilo je radove kroz izložbu, koju čine kaligrafski radovi, iranske minijature, forma iranskog slikarstva, te drvorezi i rukotvorine, a predstavljena je i jedinstvena izložba fotografija Isfahana, jednog od najljepših gradova Irana.

Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari na otvaranju manifestacije naglasio je kulturnu povezanost Bosne i Hercegovine i Irana, kazavši da su Iranci koji su posjetili BiH osjetili tu povezanost, a isti je slučaj i sa bh. građanima koji su putovali u Iran.

Napomenuo je da je religija također jedna od stvari koja povezuje dvije zemlje pri tome ne misleći samo na islam nego i na judaizam i kršćanstvo, naglašavajući da sve religije promoviraju zajedničke istinske ljudske vrijednosti.

Povezanost dvije zemlje ogleda se, istaknuo je Heideri, i kroz jezik jer bh. jezici imaju veliki broj riječi koje potiču iz perzijskog, a postoje i etničke sličnosti, tradicijske i običajne te je ambasador izrazio nadu da će se kroz razvoj ekonomskih i političkih odnosa još više razvijati i odnosi u oblasti kulture.

Budući da je manifestacija Dani kulture Irana organizirana u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, ministrica Zora Dujmović izrazila je želju da se malim dijelom iranski odnos prema kulturi "prelije i na BiH".

- Iran, velika zemlja, kolijevka i sljedbenik raznoraznih kulturnih dostignuća zna cijeniti kulturna dostignuća iz prošlosti i sadašnjosti. Zamolila bih i medije da pišu više o kulturi kako bi dali doprinos za bolji položaj kulture uz propagiranje da kultura nije ni teret ni luksuz - dodala je Dujmović, izražavajući nadu da će dvije prijateljske zemlje u oblasti kulture i dalje sarađivati.

Dane kulture Irana zajednički su realizirali Iranski kulturni centar, Grad Sarajevo, Likovna i Muzička akademija, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti ovog ministarstva.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB