Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Gost: dr.hfz. Halil ef. Mehtić

, Published in Najave

Današnji gost Popodnevnog programa radija BIR od 14 sati biće uvaženi hafiz dr. Halil ef. Mehtić.

Radio BIR će od 18. februara početi emitovanje redovne mukabele koju će učiti hfz. Mehtić.

Hafiz Halil ef. Mehtić rođen je u Donjem Vakufu, 25.08.1953. godine. Završio je petogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu 1975., Islamski teološki fakultet u Sarajevu 1981. Hifz (učenje Kur'ana napamet) položio je 1988. Magistrirao je iz oblasti tefsira (Egzegeza Kur'ana) i kur’anskih znanosti, na Univerzitetu za islamske studije u Karačiju – Pakistan 1999. Doktorirao je 2007. na islamskom univerzitetu Zejtuna u Tunisu na temi ”Muhammed bin Muhammed el-Handži el-Bosnevi ve džuhuduhu fit-tefsir” - "Mehmed Handžić i njegov doprinos tefsirskoj znanosti", koju je odbranio s najvišom ocjenom (mušerref džidden).  Kao student Islamskog teološkog fakulteta, 1978. bio je predstavnik bivše SFRJ na Prvom svjetskom takmičenju učača Kur'ana koje se održavalo u Mekki. Kao student po izaslanju Vrhovnog islamskog starješinstva bivše Jugoslavije, tokom mjeseca ramazana i ljetnjih ferija, 1979. osnovao je prvi Islamski kulturni centar u Frankfurtu (Njemačka). Po završetku Islamskog teološkog fakulteta radi u svojstvu imama u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici. Uz imamsko-hatibsku službu 1982. preuzima dužnost i vjersko-prosvjetnog referenta (glavni imam) pri Odboru (Medžlisu) IZ u Zenici. U januaru 1986. biva neosnovano uhapšen i osuđen na tri godine zatvora. Vrijeme provedeno u zatvoru (15 mjeseci) iskoristio je za učenje Kur’ana napamet, pa je tako jedini bosanskohercegovački hafiz koji je hifz naučio u zatvoru. Godine 1990. izabran je za predsjednika Ilmijje (vjerskih službenika) BiH. Tu dužnost, u dva mandata, obavljao je do 1997. Jedan je od inicijatora i glavnih osnivača Stranke demokratske akcije u Zenici. Od 1990. pa do agresije na BiH, bio je član Vrhvnog sabora IZ za bivšu SFRJ. Godine 1992. imenovan je za rukovodioca Ureda mešihata (gl. izvršnog organa Islamske zajednice BiH) za slobodnu teritoriju, sa sjedištem u Zenici. Jedan je od osnivača 7. Muslimanske brigade i bio je zamjenik emira te brigade. U periodu 1993-1997. izabran je za prvog zeničkog muftiju. U tom periodu Muftijstvo zeničko biva centrom vjerskih, edukativnih, humanitarnih, kulturnih i drugih općekorisnih aktivnosti. Od 1999. do 2013. bio je predsjednik udruženja građana "Selam" u Zenici, a od 2007. do 2013. urednik časopisa za naučnu kulturnu i duhovnu afirmaciju "Novi horizonti".

Prvi je Bošnjak koji je, 2000. snimio kompletan Kur'an na audio kasete i CD, u produkcijskoj kući  "Sebil" u Zenici. Godine 1993. sa prof.dr. Nusretom Isanovićem osniva Islamsku pedagošku akademije (sadašnji Islamski pedagoški fakultet) u Zenici, gdje je od početka uključen u nastavni proces. Bio je dekan u osnivanju. Od 1998. pa sve do danas u stalnom je radnom odnosu na ovoj visokoškolskoj, odgojno-obrazovnoj ustanovi, gdje u zvanju vanrednog profesora predaje Kiraet i kur'anske znanosti kao i Metodiku duhovnog odgoja. Uz navedene predmete, od ove školske godine, obavlja i dužnost dekana.

U svojstvu spoljnog saradnika, na master studiju, angažovan je na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, na predmetu Metodika duhovnog odgoja adolescenata.

Učestvovao je na nekoliko naučnih skupova u BiH i inozemstvu i čest je gost u svojstvu predavača u mnogim džematima (gradovima) u BiH i bošnjačkoj dijaspori širom svijeta.

Objavio je desetine orginalnih radova i prijevoda sa arapskog u glasilima islamske zajednice: Takvim, Glasnik, Preporod, Islamska misao, Zemzem, Anali Gazi Husrev-begove biblioteke, Muallim, Kevser, Muhadžir, Nur i Novi horizonti. U zborniku radova IPF-a objavio je nekoliko naučnih i stručnih radova iz oblasti tefsira i kur’anskih znanosti. Do sada je objavio devet knjiga. Autor je brojnih recenzija i prikaza knjiga.

Bio je jedan od kandidata za reisu-l-ulemu za mandatni period 2012./2019. god

Od 2015. član je Svjetske unije islamskih učenjaka sa sjedištem u Dohi.

Dobitnik je nekoliko značajnih priznanja od kojih izdvajamo: Plaketu Generalštaba armije BiH, Zlatno slovo A Ratne oficirske škole u Zenici, Plaketu 3. Korpusa armije BiH, Priznanja Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Plaketu "Muhammed Seid Serdarević" Muftijstva zeničkog, te Plaketu Univerziteta u Zenici za doprinos u razvoju ove visokoškolske odgojno-obrazovne ustanove.

Rate this item
(1 Vote)