Naša južna baština: Zločini i agresija još uvijek traju

14 Feb 2017

Bosna i Hercegovina još jednom se našla u političkoj zavrzlami prepunoj prijetnji i osporavanja osnovnih ljudskih prava, traženja pravde i izvođenje na čistac događaja iz agresije. Žalosna je činjenica da se žrtvi osporava pravo da prokaže zločinca.

Nije to nikakvo političko, nikakvo državno i nikakvo nacionalno pitanje. Proces pokretanja revizije presude pred međunarodnim Sudom u Hagu je prije svega opće humano i opće ljudsko pravo.

Slijedom te logike mogli bismo se zapitati šta bi se desilo i da li je ikom razumnom palo na pamet osporiti pravo Jevreja na sudske procese vezane za holokaust sredinom prošlog stoljeća. Ako Srbija nije kriva, ako nije počinila agresiju nad Bosnom i Hercegovinom čega se onda ima plašiti. Pa to je samo sudski proces, a šta je jedno suđenje spram stotina ubistava, silovanja, mučenja sudski neprocesuiranih staraca i starica, nemoćnih mladih djevojaka, koje su počinjene na osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti, samo zato što su bili Muslimani.

Pitanje revizije tužbe je pitanje morala a ne politike.

U današnjem izdanju emisije naša Južna baština emitovat ćemo nekoliko snimaka iz naše arhive a koji govore o zločinima i zločincima. Materijale smo emitovali u povodu godišnjica stradanja Bošnjaka, Bošnjaka koji još uvijek stradavaju u emotivnim lomovima dok čekaju neku vrstu satisfakcije a njihovi mučitelji slobodno šetaju po gradovima i selima. Da, jednako toliko Bošnjaka stradalo je u naprasnim smrtima svakodnevno gledajući krivde. I tako unazad nekoliko stotina godina, Bošnjake nekažnjeno ubijaju, mrcvare i njihov životni prostor svode na ma minimuma.

U prvom dijelu emisije emitovat ćemo dio izlaganja sa promocije knjige Izeta Kubata i Salke Čampare pod naslovom Genocid nad Bošnjacima istočne Hercegovine, u drugom dijelu emisije podsjetiti na podsjećanje da je prvi zločin i prva masovna grobnica ubijenih Bošnjaka i Hrvata u posljednjem ratu ostala bez sudskog epiloga.

Sva odgovornost sa zločinaca sprana je i Hagu.

Radi se o masovnoj grobnici Uborak kod Mostara u koju je početkom rata bačeno preko 113 nedužnih civila.

A u posljednjem dijelu emisije potresno svjedočenje Selme Nurković, djevojčice koja je imala saao sedam dana kada se desio egzodus Bošnjaka Nevesinja.

Emisija je na programu u utorak 14.02.2017.god. u 15:30 sati.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo