Logo
Print this page

Multimedijalni performans “Travelogue” (Seyahatname) Modern Dance Theatre iz Istanbula u Sarajevu 17. februara

, Published in Magazin

Ovogodišnji, 33. po redu Festival “Sarajevska zima” ugostit će istaknute umjetnike Modern Dance Theatre iz  Istanbula ( Državna opera i balet iz Istanbula) koji će se predstaviti sarajevskoj publici   multimedijalnim performansom  “Travelogue” (Seyahatname) u petak, 17. februara/veljače 2017. godine u 20,00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu,  Obala Kulina bana 9,  Sarajevo.

Kao inspiracija za  multimedijlani performans “Travelogue” (Seyahatname) poslužili su “Putopisi Evlije Čelebije (“Seyahatname”) autora prvog i najznačajnijeg putopisa turske književnosti koji datira iz 17. stoljeća.  

Putovanja su duboko u genima ljudi iz Turske već hiljadama godina. Kao izvorno nomadski narod za kojeg su migracije bile način života, jedna od najvećih osmanskih ličnosti koje se prve sjetimo kada govorimo o tom historijskom periodu je upravo putopisac Evlija Čelebija koji je opisao mjesta koja je vidio u 17. stoljeću, sa vrlo živopisnim pojedinostima u prvom i najvećem putopisu turske književnosti "Putopis Evlije Čelebije' - ‘Seyahatname’.

Na temelju ovog rada, kao nastavak putopisa, Beyhan Murphy je uradila koncept i koreografiju za balet “Travelogue” (Seyahatname) za Državnu operu i balet iz Istanbula, modernu plesnu skupinu MDTist (Modern Dance Theatre Istanbul)  u čast obilježavanja 400. godišnjice  rođenja Evlije Čelebije.

Svjetski poznati putopisi Evlije Čelebije  i odlomci iz djela jedne od najpoznatijih savremenih spisateljica turske književnosti Elif Şafak  se u ovoj baletskoj predstavi isprepliću sa koreografskim kompozicijama Beyhan Murphy i vode publiku kroz multidimenzionalno putovanje.

Muzika, čiji je autor Burak Guven, predstavlja spoj tradicionalnih elemenata s modernim zvucima, koje oživljavaju 17. stoljeće Evlije Čelebije,  stoljeće derviša, alhemičara i putnika.
Ples u predstavi je savremeni, ali u sebi sadrži i historijske reference prisutne u čitavoj izvedbi.
U putopisu, sa grupom sastavljenom od 13 plesača i pripovjedača,  putovanja, u prošlosti i sadašnjosti, istažena su kroz unutarnje i vanjske doživljaje, u multimedijalnoj predstavi u kojoj se koriste pokret, književna djela i film.

Multimedijalni performans “Travelogue” (Seyahatname) traje 75 mininuta sa pauzom od sedam i po minuta tokom kojih plesači kuhaju  posebno tursko tijesto na pozornici, kojeg zatim dijele publici uz nezaobilazan turski čaj.

Multimedijalni performans “Travelogue” (Seyahatname) predstavljen je na brojnim svjetskim festivalima poput IBAFF Film Festival closure u Murcii u Španiji, Turkey Now Festivalu u Roterdamu u Holandiji,  ECOC 2012 u Mariboru u Sloveniji, Bangkok International Dance Festivalu na Tajlandu, International Modern Dance Festival u Alžiru…

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini podržao je učešće turskih umjetnika  na Festivalu „Sarajevska zima“.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB