Logo
Print this page

U Hanikahu otvorena izložba 'Svileni put umjetnosti'

, Published in Magazin

U Galeriji Hanikah danas je u okviru Festivala "Sarajevska zima" otvorena izložba "Svileni put umjetnosti", koja akcentira da je supstanca svilenog puta umjetnosti neka vrsta osobenosti, raznolikosti, kreativnosti  i zajednice koju čovjek gradi.

Postavka donosi fotografije Dalekog istoka, Azije, Afrike i Evrope te instalaciju koja je aluzija na planetarnu povezanost ljudi, na kopnu i moru.

- Na svom svilenom putu, umjetnost pokušava da pronađe onu vezu između kultura i civilizacija svijeta koja na putu od Istoka do Zapada pronalazi svoje mjesto u Sarajevu – kazao je na otvorenju izložbe direktor Festivala Ibrahim Spahić.

U tom smislu, dodao je, na bilo kom kontinentu, u bilo kom kutku svijeta, postoje ljudi koji sanjaju, koji se probude i odjednom ugledaju svoj svijet umjetnosti ili nastave da sanjaju da ne bi prespavali san svilene umjetnosti.

S druge strane, pojašnjava, taj svileni put umjetnosti znači zapravo traganje za samom jezgrom čahure, a Festival je i nastao na ideji da se u svakoj kulturnoj instituciji, u svakom javnom prostoru koji je u komunikaciji s ljudima vidi čahura, ta laboratorija koja je kosmička, stvara svilu kao produkt, predstavlja leptira koji je u međufazi, tranziciji, govoreći da je ključ u držanju na okupu ljubavi, jer iako leptiri kratko žive na ovom svijetu, njihova je ljubav beskonačna.

Spahić smatra da kroz svileni put umjetnosti slavimo planetarni, kozmički odnos sa svijetom, slavimo ga pričama s putovanja, performansom indijskog plesa na otvorenju Festivala, večerašnjim modernim plesnim teatrom iz Istanbula, a sve su to priče s velikog putovanja, vezane za kopneni, morski i zračni put.

- Prepoznajemo se samo po tome koliko uspijemo definirati sebe i svakog oko sebe, tu supstancu života – zaključio je Spahić.

U okviru programa "Sarajevske zime" večeras će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti upriličena literarna večer sa slovenskom pjesnikinjom Barbarom Korun, u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će izvedena predstava "Travelogue" modernog plesnog teatra Istanbul, a u Bošnjačkom institutu muzika "Arije i plesovi".

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB