Četvrto evropsko dvoransko prvenstvo u atletici počinje danas u Beogradu: Tuka najveća bh. uzdanica

03 Mar 2017

Trideset četvrto evropsko dvoransko prvenstvo u atletici počinje danas u Beogradu. Više od 1.100 najboljih evropskih atletičara i atletičarki iz 48 zemalja borit će se za medalje u dvadeset i šest disciplina.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati tri atletičara, Rusmir Malkočević (član Atletskog kluba Sloobda) u utrci na 400 m, Mesud Pezer (AK Zenica) u bacanju kugle i Amel Tuka (AK Zenica) na 800 m.

Najbolji bh. atletičar i naš glavni adut na prvenstvu Amel Tuka u konkurenciji 26 prijavljenih takmičara ima drugi rezultat – 1:46,59, a bolji od njega ove sezone je samo evropski prvak Poljak Adam Kszczot. Taj rezultat je Tukin lični dvoranski rekord, a ostvario ga je 18. februara na mitingu u Birminghamu.

Mesud Pezer ima deveti rezultat u konkurenciji 23 prijavljena bacača kugle. Dvadesettrogodišnji Zeničanin u Beograd putuje također s ličnim dvoranskim rekordom – 20,37 m, koji je početkom februara postavio u Istanbulu.

Treći bh. predstavnik Rusmir Malkočević (AK Sloboda) ima najslabiji rezultat među 29 prijavljenih takmičara u disciplini na 400 m – 48.23 s.

Tuka ima kvalitet za dobar plasman u finalu!

Prvog dana takmičenja, u petak, u kvalifikacijama će nastupiti Tuka i Malkočević. U očekivanom nastupu u polufinalu Tuka će trčati u subotu (19.25 sati), dok je finale na programu u nedjelju (17.50).

Pezer će u kvalifikacijama nastupiti u subotu (11 sati), a finale je na programu istog dana od 19.20 sati.

Vođa bh. delegacije u Beogradu je selektor muške atletske repezrentacije Elvir Krehmić, a u timu se još nalazi fizioterapeut Roberto Troiani.

U dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina je na evropskim dvoranskim prvenstvima osvojila jednu srebrenu medalju u bacanju kugle. Vicešampion Evrope postao je Hamza Alić 2013. godine u Geteborgu.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo