Rubina Mešović Kljaho evropska prvakinja u brazilskoj jiu jitsi

04 Apr 2017

Članica Akademije borilačkih sportova “Bushido” iz Sarajeva, Rubina Mešović Kljaho u Italiji na turniru "Rome Open IBJJF" (Internacionalna federacija brazilske jiu jitse) osvojila je zlato na prvenstvu Evrope u disciplini "no gi", odnosno borbi bez kimona.

Mešović-Kljaho je u ovoj disciplini ostvarila historijski uspjeh za BiH, jer je prva žena iz naše zemlje koja je uopće nastupila na ovakvom turniru, te donijela titulu prvaka Europe u disciplini "no gi".

"Koliko su borbe bile žestoke svjedoči podatak da je trećeplasirana takmičarka završila u hitnoj pomoći i nema je na slikama na pobjedničkom postolju. Imala sam dvije protivnice koje sam pobijedila i finale sam završila polugom na ruci", kaže Mešović Kljaho.

Rubina se u petak na istom turniru takmičila za Evropski kup u brazilskoj jiu jtisi, tj. borbi u kimonima i tada je osvojila srebro.

Inače, Rome Open IBJJF (Internacionalna federacija brazilske jiu jitse) je drugi najjači turnir brazilske jiu jitse u Evropi nakon onog koji se održava u Lisabonu, a, kako je ranije pojasnila naša takmičarka, IBJJF u brazilskoj jiu jitsi predstavlja isto što i UEFA u nogometu, dakle IBJJF turniri su ekvivalent Ligi prvaka u nogometu.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo