Tuzlanska hronika: Četrnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze u Potočarima Istaknuto

05 Apr 2017

Četrnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježena je u petak 31. marta ove godine. Veliki broj Srebreničana i članova porodica žrtava koje su ukopane u Memorijalnom centru, kao i gosti iz Tuzle i drugih gradova, ispunio je prostor musale u ovom Centru.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe predstavnika porodica, udruženja i institucija. Nakon toga proučen je tevhid i klanjana džuma-namaz. Hutbu je održao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je istakao vrijednost hidžretskih mjeseci koji teku. Muslimani moraju jedni drugima ukazivati na slabosti kako bi ih popravili imoraju poboljšali svoje odnose, jer se na drugi način ne može naprijed, kazao je muftija Fazlović. Džuma namaz će se u narednih nekoliko mjeseci, svakog petka, klanjati na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Prevodit će je alimi iz cijele Bosne i Hercegovine, a dolazit će i vjernici iz svih krajeva.

Pored prve dženaze 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, iste godine 11. jula ukopane su 282 žrtve, dok je 20. septembra, ukopano još 107 žrtava.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.504 posmrtnih ostataka žrtava. U Tuzlanskoj hronici 5.aprila od 15:30, pored drugih sadržaja, emitujemo i reportažu iz Potočara.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo