Logo
Print this page

Izložba „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“

, Published in Magazin

U petak, 14.04.2017. u 14:30 u prostorijama Gazi-Husrev-begove biblioteke bit će upriličeno svečano otvaranje izložbe „Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot“. Izložbu koju će građani Sarajeva i BiH moći pogledati od 14. do 20.4.2017 organizira Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja Sultanata Oman u saradnji sa Rijasetom IZ u BiH i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Izložbu će otvoriti i glavni savjetnik ministra vakufa Omana dr. Muhamed Al-Mamari.

Prema riječima organizatora izložba koju čine 24 panela i platna sa fotografijama i porukama oslikava omansko iskustvo življenja islama kao vjere tolerancija, razumijevanje i suživota. Izložba je prevedena na više svjetskih jezika od kojih su i arapski, engleski, francuski, hindu, korejski i brojni drugi a od 2014. kada je prvi put predstavljena javnosti obišla je brojne metropole svijeta. Gosti iz Omana su za Minu izjavili da se posebno raduju postavljanju ove izložbe u Sarajevu gradu koji je simbol koegzistencije, razumijevanja i dijaloga Istoka i Zapada.

Na svečanosti otvaranja prisutnima će se predstaviti i izvođači tradicionalnih ilahija iz ove zaljevske zemlje te susret sa kaligrafima koji će posjetiocima pisati njihova imena različitim stilovima arapskog krasopisa, javlja MINA.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB