Dva brata i sestra zajedno na hadž Istaknuto

07 Avg 2017

U subotu, 05.8.2017. godine u prepunoj džamiji džemata Murati, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena je ikrar dova za dvije porodice: bračni par Jusuf-ef. Mehuljić i njegova hanuma Hasija, te Husejn Mehuljić i njegova hanuma Derva. Jusuf-ef. i Husejn su braća, a put ka svetim mjestima putuju i njihova sestra i zet, Sinanović Ševal i njegova hanuma Izeta.

Ovo je prava radost porodice Mehuljić i Sinanović, braća i sestra zajedno će zijaretiti Mekku i Medinu.

Prije podne-namaza povorke uz bajrektare od kuća pomenutih hadžija su krenuli prema džamiji, uz učenje tekbira i telbija pratili su ih i veliki broj imama Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih Medžlisa.

Poslije podne-namaza prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je bio u ulozi domaćina, kazavši da je ovo svečani trenutak kako za hadžije tako i za džemat, te ukazavši na značaj i značenje hadža. Prisutni su mogli uživati u milozvučnim glasovima imama koji su prisutne počastili sa nekoliko ilahija i kasida.

Predavač na ikrar dovi bio je Ismail-ef. Smajlović, direktor uprave Rijaseta IZ-e u BiH i član Rijaseta. On je u svom govoru istakao značaj i smisao hadža, te ukazao na značajnost porodice. Govoreći o Ibrahimu a.s. i njegovom sinu Ismailu a.s. poručio je da treba da budemo strpljivi, da čuvamo svoju vjeru te da nam oslonac u životu bude Allah.

Program je završen učenjem Kur'ana i dovom koju je proučio Osman-ef. Mujić. Iz džemata Murati na hadž putuju i Ahmić Fatima i Džaferović Nihad, a dova ovim hadžijama je ranije proučena.

Sutradan u nedjelju ikrar dova je proučena za njihovu sestru Izetu i zeta Ševala Sinanović u džematu Babunovići. Dova je proučena nakon podne-namaza. Ikrar dova je proučena i za Ferizović ef. Harisa i Mehmedović Devletu, također iz džemata Babunovići.

Ocijeni
(4 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo