Bajramski koncert - promocija zdrave kulture Istaknuto

31 Avg 2017

U povodu predstojećih mubarek dana Bajrama Medžlis Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod sinoć su na platou ispred Narodnog pozorišta organizirali Bajramski koncert.

Tematski prikladne ilahije i kaside ovom velikom muslimanskom Blgdanu interpretirali su pod dirigentskom palicom profesora Edina Kmetaša Ansambl i u pratnji orkestra SAWT“Mostarske kiše”, hor “El-Kamer”i hor “Misbah”.

Specijalni gost na tradicionalnom bajramskom koncertu ovog puta bio je Armin Muzaferija.

„ Ovo ljeto je obilovalo brojnim muzičkim događajima u našem gradu koji nažalost imaju malo zajedničkog sa našom bošnjačkom tradicijom stoga smo odlučili da upriličimo ovaj koncert za sve one koji baštine istinska osjećanja prema našoj duhovnoj muzici“, kazao je predsjednik BZK Preporod G. D. Mostar Haris Omerika.

On se najtoplije zahvalio Medžlisu IZ-e na uspješnoj saradnji i podršci ovom i sličnim programima.
U svakom dolasku u Mostar Armin Muzaferija crpi novu inspiraciju i poticaj za njegovanje muzičkog kulturnog nasljeđa Bošnjaka-muslimana.

„Drago mi je da mogu biti dio bajramskih programa kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori. Muzika, generalno je duhovna hrana i mi muzičari trebamo poraditi na promociji pozitivne, zdrave muzike i zdrave kulture kod mladih ljudi“, rekao nam je Muzaferija.
Koncert je, na zadovoljstvo organizatora, pratilo nekoliko stotina građana Mostara, uglavnom mlađe starosne dobi.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo