Bh. književnik Abid Jarić nagrađen na 'Nušićijadi'

12 Sep 2017

Bosanskohercegovački književnik Abid Jarić osvojio je treću nagradu na nedavno završenom konkursu za najbolju satiričnu priču, koji je pod sloganom "Opšti džumbus" realiziran u okviru VIII festivala obnovljene „Nušićijade“ u srbijanskom gradu Ivanjica.

Na konkursu je sudjelovao veliki broj autora s više od 100 priča, a stručni žiri, koji je predvodio književni kritičar Petar Arbutina, odluku o tri prvonagrađene priče je donio jednoglasno.

Prvu nagradu na ovom konkursu osvojio je Vladimir Bulatović iz Beograda s pričom „Sve što zamisli, čovek može da ostvari”, dok je drugi bio njegov sugrađanin Boris Jašović s pričom “Socijalističke perverzije”. Zbog kvaliteta pristiglih radova, ove godine će u zborniku ovogodišnjeg konkursa biti štampano 15 priča.

Jarić u nagrađenoj priči “Propuhivanje života” delikatnim i autentičnim pripovijedanjem ispisuje sudbinu čovjeka koji poslije rata može da se kreće i živi samo u sjećanju i u priči.

Obnovljeni Festival "Nušićijada" je praznik kulture, zabave, humora i radosti, koji datira od 1968. godine, i posvećen je čuvenom srpskom piscu Branislavu Nušiću, koji je jedan dio svog stvaralačkog života proveo u Sarajevu, kao direktor Narodnog pozorišta.

Priče Abida Jarića ove godine su ušle u najuži izbor i na konkursima “Šumadijske metafore” u Mladenovcu, i “Miodrag Borisavljević” u vojvođanskom gradu Apatin, gdje su štampane u zbornicima koji prate manifestacije.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo