Logo
Print this page

U Sarajevu sutra počinju 'Sportske igre Oaze'

, Published in Magazin

Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ''Oaza'' i ove godine će organizovati "Sportske igre Oaze 2017" koje će biti održane od 5. do 8. oktobra u Sarajevu.

Takmičenja će biti organizirana na Olimpijskom bazenu Otoka, dvorani "Ramiz Salčin", Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", sportskom klubu Vistafon - Otoka, te u kuglani hotela 'Radon plaza'.

- Takmičari će se boriti za odličja u osam sportskih disciplina - nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP - program za osobe s višestrukim smetnjama. Zemlje učesnice su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Švedska i Slovenija.

-Cilj takmičenja je promocija mogućnosti i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport - izjavio je direktor Udruženja "Oaza" Armin Smajlović.

Udruženje nastoji promijeniti svijesti ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba s intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, koju je BiH potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe s invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Igre će sutra svečano otvoriti mistrica za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, saopćili su organizatori.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB