Djeca su naša snaga: Svečano završena Dječija nedjelja

08 Okt 2017

Intoniranjem himne "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete“ Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo završena onako kako je i počela 2.oktobra, svečanim kulturno-umjetničkim programom u Domu mladih na Skenderiji.

U toku Dječije nedjelje, koju tradicionalno organizira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, održano je niz zabavnih, edukativnih i kulturnih događaja sa fokusom na inkluziju.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović je zahvalila djeci, mališanima i njihovim roditeljima koji su bili aktivni tokom manifestacije.

Kazala je da su događaji osmišljeni na način da djecu odvoje od kompjutera, te da kroz igru i zabavu potaknu njihovu kreativnost.

- Djeco, učite, slušajte i znajte da ste naša snaga. Otimajte znanje na svakom koraku, znajte da je znanje moć - poručila je djeci i mališanima ministrica Dautbegović.

Voditelj projekta organizacije Dječije nedjelje Azra Mulaomerović, iz resornog ministarstva, navela je da je manifestacija u KS obilježena sa 127 edukativnih, inkluzivno-zabavnih, kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti u koordinaciji s ustanovama iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama.

- Komponirana je i himna 'Dječije nedjelje', izrađeni su trajni plakat i logo manifestacije za KS - kazala je Mulaomerović, te podsjetila da je održana i prva „Dječija Skupština“, imala je svoje klubove zastupnika koji su uputili nekoliko inicijativa, a gosti iz bh.vlasti su se trebali o tome izjasniti.

Direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Senad Bostandžić je izrazio zadovoljstvo što je Dječija nedjelja postigla veliki uspjeh, a posebno što je dobila svoju himnu. Autor teksta je Mirsad Bećirbašić, a Bostandžić je uradio muziku, u izvedbi učenika OŠ "Mladen Pozajić".

Bostandžić kaže da po ocjenama djece, njihovih roditelja, himna će živjeti i ostati.

Naveo je da je dječija predstava „Bajka o ribaru i ribici" obišla škole u Faletićima, Ilijašu, Hadžićima, vrtić u Vogošći, a to je za njega bila najbolja vrsta komunikacije sa djecom.

Svečanost uspješnog završetka Dječije nedjelje uveličali su mali manekeni iz Mjedenice, KUD „Baščaršija“, Sarajevo Drum Orchestra, Latif Močević.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo