Logo
Print this page

Čovjek koji je ubio Čegevaru

, Published in Magazin
Tijelo Če Gevare, heroja latinoameričkih revolucionara, izloženo u Boliviji 1967. Ukopan na tajnoj lokaciji, iskopan i penesen na Kubu 30 godina kasnije. Tijelo Če Gevare, heroja latinoameričkih revolucionara, izloženo u Boliviji 1967. Ukopan na tajnoj lokaciji, iskopan i penesen na Kubu 30 godina kasnije.

Ernesto Rafael Guevara Lynch de la Serna, poznatiji kao Che Guevara ( Če Gevara) bio je kubanski revolucionar, inače po zvanju ljekar iz Argentine. Rođen je 14. juna 1928. u mjestu Rosario a strijeljan na današnji dan, 9. oktobra 1967. godine u 39. godini.

Bolivijski poručnik Mario Teran Salazar je strijeljao najslavnijeg svjetskog revolucionara Če Gevaru. Prošle su decenije nakon Čeove smrti, Maria Terana gotovo su svi zaboravili, a zatim se kao duh pojavio 2008. godine.

U redakciji lista "El Deber", u mjestu Santa Kruz, u unutrašnjosti Bolivije, pojavio se jednog dana mlađi seljak.

"Možete li me odvesti uredniku", pitao je seljak.

"Šta će vam urednik", zapitao je portir.

"Da ga zamolim da objavi moje pismo kojim hoću da se javno zahvalim kubanskim ljekarima koji su izliječili mog oca".

Kada je stigao kod glavnog urednika, ovaj ga je upitao: "Kako se zove vaš otac?"

"Mario Teran, senjor, njemu je skoro sedamdeset godina. Znate, on je star čovjek, počeo je gubiti vid. Skoro je oslijepio. Ljekari s Kube uklonili su mu kataraktu, i to besplatno, i on je progledao..."

Novinar ga je iznenađeno upitao: "Kažeš, Mario Teran? Je li vaš otac možda bio vojnik po profesiji?"

"Jeste, odgovorio je seljak, ali odavno je skinuo uniformu. U penziji je".

U ovoj priči gotovo ništa nije neobično s obzirom da kubanski ljekari besplatno liječe po Latinskoj Americi. Neobično je bilo samo ime pacijenta – Mario Teran Salazar, bivši narednik bolivijske vojske koji je služio u osmoj diviziji koja je 1967. godine progonila i "lovila" Čea po bolivijskim džunglama. Decenije su prošle, Teran se sklonio u unutrašnjost Bolivije, propio, nervno obolio i gotovo oslijepio. Ironijom sudbine, Kubanci su mu pomogli da progleda.

U bolnici u Santa Kruzu, u kojoj su mu kubanski doktori vratili vid, na zidu je stajala slika Čegevare, slavnog gerilca kojeg je Teren ubio. Tada nije mogao gledati dok je pucao. Vjerovatno ga je ova slika sa zida ipak dugo proganjala kao što ga je godinama proganjao pogled slavnog gerilca dok se Teran spremao da puca u njega, a Če mu rekao: "Pucaj, kukavico, ubićeš samo čovjeka".

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB