Logo
Print this page

Specijalni program radija BIR: Presuda hrvatskoj šestorki

, Published in Najave Featured

Žalbeno vijeće Haškoga suda sutra će, u okviru pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi", objaviti i svoju odluku o tome je li postojao hrvatski udruženi zločinački poduhvat (UZP) sa ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, što je bio povod Republici Hrvatskoj da se pokuša uključiti u postupak u svojstvu prijatelja suda u dijelu suđenja bosanskohercegovačkoj šestorki.

Podsjećamo, optuženi i nepravomoćno osuđeni su:

Jadranko Prlić - osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić - osuđen na 20 godina zatvora, Slobodan Praljak – osuđen na 20 godina zatvora, Milivoj Petković - osuđen na 20 godina zatvora, Valentić Ćorić - osuđen na 16 godina zatvora te Berislav Pušić - osuđen na 10 godina zatvora.

Optuženi su na temelju individualne i zapovjedne odgovornosti a terete se za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radio BIR će u srijedu od 7 sati emitovati Specijalni program povodom izricanja presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne.

U našem programu od 7:10 h moći ćete čuti specijalni prilog našeg dopisnika iz Mostara Hasana Eminovića koji je obuhvatio svjedočenja preživjelih zatočenika logora tzv. Herceg-Bosne Mehmeda Dizdara i Ramiza Tire, kao i podatke o broju porušenih i uništenih džamija, broju ubijenih, protjeranih, statistiku oduzimanja imovine i broju logora na području tzv. Herceg-Bosne.

U 8,45h naš gost će biti prof.dr. Fahrudin Rizvabegović, koji je svjedočio protiv zločinca Prlića i ostalih i koji je i sam bio zatočenik logora u Dretelju.

U prilozima naših novinara podsjetit ćemo vas na predmet "Prlić i ostali" i na presudu Pretresnog vijeća. Govorit ćemo i o genocidu u Ahmićima, kao i sa preživjelima ovog genocida.

U 9:30 h uživo iz Den Haaga javit će nam se naš kolega Ekrem Tucaković, novinar IIN "Preporod", a od 10 sati ćemo se uživo uključiti u prijenos izricanja presude Žalbenog vijeća u Sudnici I Međunarodnog suda u Haagu.

Nakon izricanja presude Žalbenog vijeća, očekuju vas eminentni gosti u studiju i prve reakcije na presudu.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB