Logo
Print this page

BZK 'Preporod' - Nagrada 'Alija Isaković' treći put Zlatku Topčiću

, Published in Magazin Featured

Stručni žiri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom anonimnom natječaju BZK "Preporod" jednoglasno je odlučio da nagradu "Alija Isaković" dodijeli drami "Ničiji i svačiji" autora Zlatka Topčića.

Na konkurs su prijavljena četiri žanrovski i vrijednosno neujednačena teksta od kojih su u uži izbor, također jednoglasno, ušle drame "Stid" ( šifra „Novinar“), autora Vahida Durakovića i "Ničiji i svačiji" ( šifra „Kako vrijeme prolazi...“), autora Zlatka Topčića.

Žiri su činili prof. dr. Almedina Čengić (predsjednica) i članovi prof. dr. Nehrudin Rebihić i Nedžad Fejzić, teatrolog.

U obrazloženju jednoglasne odluke navodi se da „kroz dramu otvorene poliperspektivne strukture, u kojoj odnos između likova postaje sve složeniji, a komunikacija autora i recipijenta sve indirektnija, Topčić rafinirano otvara pitanja o složenim odnosima između fikcije, stvarnosti i čitaoca/gledaoca, autobiografije, govorećeg subjekta i autora, o „slijepim mrljama“ ideološkog polja moći i proizvođenju „stvarnosti“ kao mjesta egzercira totalizirajuće autoritarne političke volje“.

- Otuda se i angažiranost Topčićevih drama i njegove „ideje pozorišta“, njegovo opsesivno bavljenje našom nedavnom traumatičnom prošlošću, ne prepoznaje u pukoj dnevno-političkoj „aktuelnosti“, gromoglasnim „performativima“ - dosjetkama, niti, pak, u manje-više patetičnom jeremijadnom, „infantilno-viktimizirajućem“ (P. Brucner) nacional-ideološkom prenemaganju, već je „unutrašnja istinitost“ njegovog dramskog pisma upravo „mjera u kojoj je autentično autorovo biće sadržano u tekstu“ ( Dž. Karahasan) – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

BZK "Preporod" u saopćenju za javnost podsjeća da je to treći put da Zlatko Topčić dobija tu značajnu nagradu BZK "Preporod", koji i na taj način njeguje uspomenu na velikog bh. i bošnjačkog pisca Aliju Isakovića.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB