Logo
Print this page

Završen ciklus predavanja 'Islam i Bošnjaci u perspektivi'

, Published in Magazin

Posljednje u ciklusu predavanja “Islam i Bošnjaci u perspektivi“, u organizaciji Info servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar i B.Z.K. „Preporod“ Mostar, održao je proteklog vikenda u Studentskom hotelu Mostar hafiz dr. Elvir Duranović, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Duranović je tematizirao ishodišta i refleksije polarizacije idejno vjerskog poimanje islama na prostoru Bosne i Hercegovine u posljednja tri desetljeća, navedeno je iz MIZ-a Mostar.

„Sve do devedesetih godina prošlog stoljeća kod nas ni na koji način nije bilo potrebe da svoju vjersku tradiciju opisujemo drugačije osim kao islam. Tada su se pojavile neke grupacije unutar nas koje su počele da titraju, da prave razlike i da afirmišu, ne ono što nas spaja već što nas razdvaja od drugih muslimana, s krajnjim ciljem da se iz te tradicije isključe neki muslimani. Neko je na taj način postavio veliki znak pitanja iznad nas u Bosni i Hercegovini", kazao je Duranović.

On je pojašnjavao kontekste, historijske tokove i opsege islamske tradicije utemeljene na hanefijskom fikhu i maturidijskom akaidu kojima, kako je istaknuto, više od pet stoljeća pripadaju muslimani u Bosni i Hercegovini.

„Kod nas se od početaka islama pored formalnog obrazovanja njegovalo i duhovno obrazovanje“, podsjetio je Duranović.

Kritizirao je često isticane tekstove na internetu čiji autori koriste pseudonime da bi unosili zabunu u tradicijsko razumijevanje islama te na konkretnim primjerima pojasnio manipulacijsku metodologiju kojom se služe „pojedini tumači islama“ kako bi mladi odustajali od razumskog i kritičkog promišljanja o vjeri.

Ukazao je i na tumačenja vjere koja su prečesto ideologizirana i usmjerena na odustajanje od općevažećeg društvenog aktivizma sa sugrađanima drugačijeg vjerskog svjetonazora, što, kako je naveo, ni u kom slučaju nije bila Poslanikova praksa. „Mi nemamo pravo da kritikujemo ničiju tuđu religiju“, naglasio je Duranović.

Na kraju predavanja upozorio je na opasnosti aktuelnog trenutka svođenja vjerskog, etničkog, nacionalnog, te kulturološkog identiteta u istu kategoriju.

„Moramo znati da je islam univerzalan i da je nad svim ovim pobrojanim kategorijama. Dakle moramo razumjeti da ove kategorije kojima mi pripadamo ne isključuju jedna drugu, ali i da nekoj od ovih kategorija ne moraju pripadati ljudi iz našeg okruženja. Sve to, naravno nikome ne daje pravo da može od nas tražiti da ne štitimo načela naše uzvišene vjere islama“, poručio je Duranović.

 

(FENA)

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB