Logo
Print this page

"Kultura ili trijumf primitivizma" - gost režiser Hari Šečić

, Published in Najave

U četvrtak 08.02.2018 godine od 20:00 sati u emisiji "Kultura ili trijumf primitivizma" poslušajte razgovor sa mladim režiserom Harijem Šečićem.

Dokumentarni film mladog bh. režisera Harija Šečića "U potrazi za domom"  prikazan je i na filmskom festivalu St. Louis International Film Festival.

Film donosi priču o Seadu Deliću, vozaču kamiona u Americi koji je preživio genocid u Srebrenici, a rat mu je prekinuo mladost i oduzeo dom. Kao izbjeglica, zajedno sa suprugom ostvario je "američki san". Ipak, godinama kasnije, iz ljubavi prema domovini, odlučio je da sve napusti i vrati se u rodno selo.

Nije ostao živjeti u njemu i Sead je danas čovjek bez doma koji živi i radi u kamionu na američkim cestama, te posjećuje Bosnu sanjajući o trajnom povratku.

Šečić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Univerzitet Missouri gdje je bio u okviru programa razmjene studenata.

Film "U potrazi za domom" premijerno je prikazan na ovogodišnjem SFF-u i otvorio je BH Program. Izvršni producent filma je Rita M. Csapò-Sweet, scenaristi su Šečić i Miroslav Mandić, montažer Saša Peševski, dizajner zvuka Nenad Kovačević.

Šečić je do sada snimio nekoliko kratkih filmova "Harvard Man", "Varijacije", "Ukradena sreća", "Praznik", Hugs", te televizijske mini serije pod nazivom "Priče iza diskrecione linije".

Sa Harijem smo razgovarali o sve prisutnijoj pojavi primitivizma u našem društvu , bh. kinematografiji, stanju kulture na našim porstorima.

Emisiju uređuje i vodi Bakir Silajdžić

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB