Logo
Print this page

Hfz. Mensur-ef. Malkić – Podrška opstanku povratnika u mjestima gdje je počinjen genocid

, Published in Islamske teme Featured

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačke dijaspore,danas je nakon džuma-namaza organizirana sergija, velika akcija prikupljanja sredstava za pomoć džematima gdje je počinjen genocid u našoj zemlji.


Ovu je akciju najavio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u petak, 2. marta 2018. godine, na hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji, posebno pozvavši privrednike i mlade ljude da se priključe akciji:
"Učinit ćemo to preko naših džemata u domovini i drugdje gdje nas ima. Posebno bih se obratio našim privrednicima, mladim ljudima s idejama i programima, i pozvao ih da zajedno s nama uzmu učešća u pružanju pomoći tim ljudima. Sada je važno da podržimo te ljude i ulijemo novu nadu u njihove napaćene duše. Musliman je muslimanu brat (učio nas je Vjerovjesnik, a.s.). On mu ne čini nepravdu niti ga napušta. Ko se nađe pri ruci svome bratu kad mu bude potrebno, Allah će se naći njemu u pomoći", kazao je reisu-l-ulema u hutbi.

Tim povodom, na današnjoj hutbi, hfz. Mensur ef. Malkić je pročitao dopis iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH u kojem se ističe da naša borba za bolju i pravedniju budućnost, nakon proživljenog genocida, mora biti nastavljena.

Vrijeme je pokazalo da je izostanak pravde, za žrtve genocida nad Bošnjacima, ohrabrilo preživjele zločince i njihove istomišljenike u namjeri da ponove zločin genocida čim im se za to ukaže prilika.

U današnjoj hutbi je skrenuta pažnja i na to da je život povratnika u mjesta gdje je počinjen genocid u znaku stalnog straha za budućnost kao i teških uspomena na masovne zločine, ubistva i progone i da svaki pokušaj povratnika da uspostave normalan život nailazi na niz prepreka.

Današnja sergija je podrška opstanku i pravu na život onih čija je patnja nesaglediva, a odlučnost da prežive na svojoj rodnoj grudi nesalomljiva, tako da niko od nas nema pravo da nijemo posmatra njihovu borbu i žrtvu, ističe se u hutbi.

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB