Logo
Print this page

Liga prvaka - Real Madrid juriša na 13., Liverpool na šesti naslov

, Published in Magazin

Nogometaši Real Madrida i Liverpoola u subotu će na Olimpijskom stadionu u Kijevu od 20.45 sati igrati finalnu utakmcu Lige prvaka.

Španski velikan jurišat će na treći uzastopni naslov, a ukupno 13. u elitnom evropskom takmičenju, dok će se Liverpool boriti za šestu titulu. Engleski klub je zadnji put bio prvak Starog kontinenta 2005., a dvije godine kasnije zadnji put je nastupio u finalu.

Ekipu trenera Zinedina Zidanea će predvoditi superzvijezda Cristiano Ronaldo, koji će uz sebe imati Karima Benzemu, Garetha Bala, te Isca, Lucasa Vazqueza, Marca Asensia.

Na drugoj strani u ekipi trenera Jurgena Kloppa prva zvijezda je Mohamed Salah, koji je u svojoj prvoj sezoni za Liverpool postigao 44 gola. Uz Egipćanina engleski tim još će predvoditi Sadio Mane i Roberto Firmino.

Dva najbolja evropska kluba ove sezone biće finansijski bogato nagrađena. Tako će poražena ekipa u finalu će dobiti 11 miliona eura, a pobjednik 15,5 miliona.

Pored toga osvajač titule će iz novčanog fonda takmičanja ukupno dobiti više od 57 miliona eura.

Finale će suditi 45-godišnji Srbin Milorad Mažić, s pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem.

Na vjećnoj listi najboljih evropskih klubova, Real je osvojio 12 titula, Milan ima sedam, a uz Liverpool po pet naslova još imaju Bayern i Barcelona. Naslov evropskog prvaka dosad je osvojio 21 klub.

Osvajači titula:

12 - Real Madrid
7 - Milan
5 - Liverpool, Bayern München, Barcelona
4 - Ajax Amsterdam
3 - Manchester United, Inter Milano
2 - Benfica Lisabon, Nottingham Forest, Juventus, Porto
1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua Bukurešt, PSV Eindhoven, Chelsea, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB