Umjetnica zaljubljena u harfove Istaknuto

03 Jul 2016

Džamija u Stutgartu, džamija u Balingenu, Azizija u Brčkom, džamija Omer ibn Hattab na Stupu, neke su od džamija koje je oslikala kaligrafkinja Nermina Đulović. Rođena u Bosanskoj Gradiški, period agresije na BiH provela je u Njemačkoj, upisavši medresu u Visokom vratila se u domovinu i spoznala kako je zaljubljena u harfove.

 

Prvu izložbu imala je u prvom razredu medresu, a odluka da nakon medrese upiše Akademiju likovnih umjetnosti pojavila se iznenada.

“Prijemni je trajao pet dana, prvi put sam se susrela s modelom, s figurom, i nakon svega imala sam odlične rezultate”. Nakon diplomiranja, uradila je i svoj magistarski rad “Kaligrafija u savremenoj umjetnosti”.

Pokrila se čim je, kako kaže, kročila u medresu, a ono što posebno ističe je da kroz cijelo školovanje na Akademiji, imala razumijevanje kolega. “Nikada se nije desilo da moje kolege unesu alkohol ili da piju dok sam ja tu. Strašno su me poštovali”.

Ljuti je što ljudi često imaju pogrešno mišljenje o pokrivenim djevojkama:“Misle da su neškolovane, zato sam ja dala sve od sebe da dokažem da nije tako” - ističe Nermina.

Emisiju "Život i mahrama" slušate u ponedjeljak, 4. jula u 15: 30. Uređuje Amela Jordamović

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo