Logo
Print this page

Bisernica: promocija knjige "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" Šahbaza Jusufovića

, Published in Najave Featured

U Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića je 28. marta održana promocija knjige "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" autora profesora Šahbaza Jusufovića iz Tuzle.

O ovom izuzetno vrijednom djelu govorili su kompozitor Asim Horozić, književnik Nijaz Alispahić, etnomuzikolog Tamara Karača-Beljak, izdavač i direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Edis Bajić i autor Šahbaz Jusufović.

Zbirka pjesama je životno djelo profesora Jusufovića, koji je građu za ovu izuzetno vrijednu dvotomnu knjigu, sa tekstovima pjesama, notnim zapisima i harmonijama, počeo prikupljati davne 1966. godine, sa namjerom da pruži svoj doprinos u očuvanju kulturnog i historijskog blaga Bosne i Hercegovine, pjesme sevdalinke. Radi se o kapitalnom djelu o sevdalinci i sevdahu.

Jusufović ističe da se na jednom mjestu nalazi veliki i mirišljavi buket najljepših pjesama u izvornom obliku, onako kako su pjevane poslednjih 80 godina.

U okviru ove promocije upriličen je i koncert sevdaha u kojem su učestvovali Nedžad Salković i Zekija Suman, uz pratnju Narodnog orkestra Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva "Zvonko Cerić" iz Tuzle, pod upravom Hazima Jusufovića.

U prvom aprilskom izdanju "Bisernice", 02. aprila od 18 sati poslušajte zabilješku sa ove promocije. Emisiju uređuje muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB