Logo
Print this page

Blagajska tekija vraćena na upravljanje Medžlisu IZ-e Mostar

, Published in BiH Featured

Graditeljski kompleks Blagajske tekije vraćen je na upravljanje Medžlisu IZ-e Mostar.

Vraćanje tekije je potvrđeno ugovorom koji su sredinom ove sedmice (27.4.2015.g.) potpisali predstavnici turske turističke agencije Fidan d.o.o., Vakufske direkcije, Muftijstva mostarskog i Medžlisa IZ-e Mostar. Nakon dvije i po godine poslovanja turske turističke agencije renome graditeljske cjeline podignut je na zavidan nivo. Predstavnici Medžlisa IZ-e Mostar izrazili su iskrenu zahvalnost rukovodstvu turske agencije Fidan d.o.o. „U proteklih godinu i po mnogo toga smo naučili o funkcionisanju ove vrste objekata i stoga smatramo našom obavezom da im se javno zahvalimo. U svakom slučaju ovu prijateljsku gestu razumijemo kao našu dodatnu obavezu da se s mnogo više pažnje i odgovornosti odnosimo prema Blagajskoj tekiji, koja pored onog vjerskog ima i predznak prvorazrednog nacionalnog spomenika“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Obnova graditeljskog komleksa Blagajske tekije završena je  2012.g. Glavni, troetažni objekat Musafirhane u prizemlju obezbjeđuje pristup glavnom dvorištu Tekije, i istovremeno povezuje ostale prostore ovog objekta.

U cilju povećanja kvaliteta korištenja cijelog ansambla i sigurnosti korisnika urađena su posebna sanitarna rješenja sa prečišćivačima, te izgrađeni objekti s karakteristikama skloništa. Konstrukcije doksata su urađene tradicionalnim tehnikama od drvene građe, a krovne konstrukcije izvedene su drvenom građom, rađene na tradicionalni način i pokrivene kamenim pločama.

Svi građevinski detalji (stolarija, bravarija, enterijerska oprema i sl.) su projektovani prema tradicionalnim uzorima objekata iz Blagaja iz istog historijskog perioda.

Ukupna investicija procijenjena je na iznos od oko milion maraka.

Radio BIR

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB