Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima 11. jula će biti ukopano i 18 maloljetnika

, Published in BiH Featured

Do ovog trenutka 135 žrtava genocida u Srebrenici spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi u Potočarima, 11. jula, a među ovim žrtvama se nalazi i 18 maloljetnika od kojih je osam imalo samo 16 godina, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale BiH Lejla Čengić. 

"Do ovog trenutka 135 žrtava je spremno za ukop na kolektivnoj dženazi u Potočarima, 11. jula, a među ovim žrtvama se nalazi i 18 maloljetnika od kojih je osam imalo samo 16 godina. Dakle, 135 porodica se izjasnilo da žele ukopati posmrtne ostatke svojih porodica. Ovaj broj još uvijek nije konačan. Spisak još nije konačan i moguće je da će biti još identifikacija, sve do dženaze", istakla je Čengić. 

Kako je naglasila Čengić ono što je karakteristično za 16-godišnjake čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari jeste da su i njihovi očevi također, ubijeni.

"Neki od njihovih očeva su ukopani ranije. Sada će se ovi 16-godišnjaci biti ukopati pored ranije ukopanih očeva. Jedan broj njih će se ukopati ove godine zajedno sa svojim očevima, neki čak i sa djedovima", naglasila je Čengić.

Ubijane su kompletne porodice

Ističe da su "ubijane kompletne porodice: tako ima slučajeva da su ranije ukopana tri brata, a ove godine ukopavaju još jednog brata i sina ili ukopavaju djeda i unuka, a ranije su ukopani sinovi".

"Dakle, kada je riječ o Srebrenici ubijene su skoro cijele porodice i ubijene su generacije. Vrlo vjerovatno bi trebala biti još jedna identifikacija sljedećeg četvrtka, ali u dogovoru sa porodicama trebala bi biti jedna ili dvije", kazala je Čengić.

U Identifikacijskom centru Podrinje u Tuzli, osim ovih zvanično identificiranih i spremnih za dženazu 135 žrtava postoje još 134 žrtve koje su i zvanično identificirane, ali su se porodice izjasnile da žele da sačekaju sa ukopom zbog nekompletnosti tijela. 

"Pored toga, postoji još 225 onih koji su identifikovani DNK analizom, ali porodice još uviejk nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji i to će se desiti u narednom periodu. Žrtve su pronađene u ranijem periodu uglavnom na području Zvornika. Naime, 80 posto svih masovnih grobnica pronađene su na području općine Zvornik", naglasila je Čengić.

Samo u zvorničkoj Kamenici u 13 sekundarnih masovnih grobnica, ističe Čengić, pronađeno je 4.000 posmrtnih ostataka.

"Nije riječ o 4.000 identiteta, riječ je o toliko slučajeva jer su se tijela nalazila u sekundarnim masovnim grobnicama i nekompletna su. Osim ovih grobnica, na području Zvornika u grobnicama Kozluk, Liplje, Pilice, Brana Petkovci pronađeno je skoro 3.500 posmrtnih ostataka. Mi još uvijek tragamo za oko 1.200 nestalih Srebreničana. Oni se sigurno nalaze negdje u masovnim grobnicama, međutim, u posljednje vrijeme je jako teško doći do tačne i vjerodostojne informacije", navela je Čengić. 

Istakla je da uglavnom, informacije o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica imaju direktni izvršioci, saučesnici, njihovi pomagači, posmatrači, međutim, da oni još nemaju savjesti da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana. 

Na ovogodišnjoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari će biti ukopane žrtve sa područja Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića. 

Kolektivna dženaza u Prijedoru

Istovremeno, za kolektivnu dženazu u Prijedoru, koja će biti 20. jula, do ovog trenutka spremno je 27 žrtava.

"Riječ je o žrtvama koje su ranije pronađene, uglavnom u masovnim grobnicama Tomašica, Jakarina Kosa, na Korićanskim stijenama i drugim grobnicama na području Prijedora", kazala je Čengić.

Prema njenim riječima, ni ovaj broj nije konačan.

"Očekujemo da bi se on u narednom periodu nešto malo mogao povećati i uglavnom sve do 20. jula će biti identifikacije, kako porodice dolaze i kako se odlučuju da se posmrtni ostaci njihovih najmilijih ukopaju na kolektivnoj dženazi u Prijedoru", istakla je Čengić.

Do sada, pojašnjava ona, u Šejkovači u Sanskom Mostu nalazi se 267 žrtava.

"Nije isključivo riječ o identitetima jer jedan broj je i nekompletan, a njih 85 je identifikovano na temelju DNK metode, dok ostali nisu", navela je Čengić.

Rate this item
(0 votes)