Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Prvi zajednički iftar, prvi kandilji i prva teravija u džamiji u Šljedovićima – MIZ Rogatica

, Published in BiH Featured

Džemat Šljedovići se nalazi na području općine Rogatica i pripada MIZ Rogatica. Ovaj džemat se može pohvaliti jednom od najljepših, ako ne i najljepšom džamijom u istočnoj Bosni, koja je konačno dočekala da se po prvi put upale kandilji na njenoj munari.

Obnovu džamije u ovom pitomom mjestu, pomogao je donator Abdullah Nasir bin Huvejlil al Mensury preko Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno njihovog ureda u BiH. Završetak obnove se desio u mjesecu junu 2012. godine, kada je džamija svečano i otvorena. Uz obnovljenu džamiju,  vrijedne džematlije su na čelu sa predsjednikom građevinskog odbora Muhamedom Ajanovićem završili  gasulhanu, abdestanu, šehidsko spomen obilježje i započeli imamsku kuću.

Rogatički iftari

Medžlis Islamske zajednice Rogatica na čelu sa vrijednim glavnim imamom Amel ef. Kozlićem nastoji da svaki Ramazan bude poseban i ispunjen brojnim aktivnostima i ibadetima. Međutim,  brojni su problemi sa kojima se susreću u svom radu u MIZ Rogatica, a najveći je problem mali broj povratnika. Jedan od blagodati mubarek mjeseca Ramazana, jeste i činjenica da je na području ovog medžlisa, u svim njegovim džematima i selima, prisutan i veći broj Bošnjaka koji žele provesti mubarek dane na svojoj zemlji i svom topraku.

Posebna priča su rogatički iftari, koje organizuju rogatičani koji žive izvan Rogatice,  ali koji svake godine koriste priliku da dođu u svoj grad i pripreme iftare za povratnike. Jedan takav iftar je upriličen u utorak 30. juna 2015. godine u džematu Šljedovići, što je bio prvi poslijeratni zajednički iftar i prva teravija u džamiji u Šljedovićima. Iftar su za povratnike u Šljedoviće pripremili sarajevski džemati Soukbunar i Šanac, na čelu sa imamima hfz. Maid ef. Ibrahimovićem i Edin ef. Spahićem i njihovim mutevelijama h. Esadom Alijevićem i h. Nurkom Čauševićem.  Akšam namaz i prvu poslijeratnu teraviju u ovom džematu je predvodio hfz. Maid ef. Ibrahimović  a prigodan vaz je održao Edin ef. Spahić. Pred teravih namaz proučen je jasin i šerif pred duše svih šehida i rahmetlija ovog džemata.  Ovo je nastavak ovakvih aktivnosti i pomoći ova dva sarajevska džemata za povratnike na području MIZ Rogatica, s obzirom da su pred prošlogodišnji mjesec ramazan uručeni paketi pomoći povratnicima na području džemata Kukavice, Bjelogorci i Osovo.

Ramazan u Rogatici

U izjavi za radio BIR, glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić je izjavio kako su uspjeli do sada obnoviti i uspraviti 16 džamija na području njihovog medžlisa, a ove godine kompletne ramazanske aktivnosti se odvijaju u 4 džemata (Rogatica, Kukavice, Kramer selo i Novoseoci), dok se u ostalim džematima organizuju iftari i klanja po nekoliko teravija. Glavni imam ef. Kozlić je poručio kako će za Lejletul-Bedr, centralna manifestacija za područje goraždanskog muftijstva biti održana u  Šudžaudinovoj Čaršijskoj  džamiji u Rogatici u petak 03. jula tekuće godine. Prema riječima glavnog imama,  zajednički iftari u Čaršijskoj džamiji se priređuju svakog petka i subote, kada prisustvuje  150-200 vjernika. Amel ef. Kozlić je na kraju razgovora za radio BIR poručio kako imaju u planu da ove godine po prvi put klanjaju bajram-namaz u rekordnih svih 16 obnovljenih rogatičkih džamija.

Povratničke priče

Hajrudin Ajanović je jedan od povratnika u selo Šljedovići. Rođen je u Šljedovićima, a svoje penzionerske dane provodi u svome selu čuvajući koze i obrađujući 45 dunuma svoje zemlje. U razgovoru sa g. Ajanovićem saznali smo da selo Šljedovići datira iz 15. vijeka, kada je na to područje došao neki ajan iz Istanbula i tu se nastanio. Ajanov sin Omer je pradjed svih stanovnika ovog mjesta i svi oni su nosili prezime Ajanović. Iz zanimljivog razgovora sa g. Ajanovićem smo saznali da je džamija u Šljedovićima uspravljena po četvrti put, i da je rušena tri puta od okupatora, koji su uvijek imali isti cilj – pomjeriti muslimanski živalj sa ovih prostora, a dokaz tome jeste i činjenica da su Šljedovići u svim ratovima napadani prvi. Pred II svjetski rat, prema riječima injžinjera Ajanovića, najpismenije mjesto prema broju stanovnika su Ajanovići u selu Šljedovići, čemu svjedoči i zapis koji se može pronaći u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.  

Ajanović Sejda ima tešku životnu priču. Rodom je iz sela Čadovina, a udana je u Šljedoviće i danas živi na Pašić Kuli. Prije rata je živjela u Rogatici, sa mužem i djecom gdje su radili i  imali kuću. Rat joj je donio dvostruko ranjavanje i zatvaranje u logor. Puna tri mjeseca Sejda je provela u logoru gdje je mučena. Danas živi sa mužem i bavi se stočarstvom. Sejda poručuje da se teško živi od jedne penzije, ali da joj djeca puno pomažu. Ramazani prije i danas se prema nani Sejdi ne mogu porediti, prvenstveno zbog broja vjernika, ali atmosfere koja je prija vladala. Ona je razočarana iz razloga što ih niko nikada ne posjećuje, pogotovo nju kao ženu-žrtvu rata, i zbog toga joj ovaj iftar u Šljedovićima i ova posjeta puno znače, pogotovo što se ona desila u mjesecu Ramazanu. Šljedoviće smo napustili u mrkloj noći poslije teravih namaza, uz obećanje da ćemo ako Bog da ponovo doći i družiti se sa povratnicima u Rogaticu.  

Edin Spahić
BIR.ba

{gallery}Sljedovici_MIZ_Rogatica{/gallery}

Rate this item
(0 votes)