Logo
Print this page

(AUDIO) Sabor IZ BiH usvojio deklaraciju o genocidu u Srebrenici

, Published in BiH Featured

Sabor Islamske zajednice na sjednici u Sarajevu usvojio je Deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te predstavio Fetvu o genocidu nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici koju je 3. jula donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Sabora Hasan Čengić, a prisustvovale su joj pored reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, i muftije te brojne zvanice i predstavnici iz javnog i političkog života BiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović za radio BIR je kazao da su u Deklaraciji smjernice šta trebaju raditi oni u Islamskoj zajednici kao i šta nadležni trebaju poduzeti:




Sabor Islamske zajednice u BiH podržao je Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici, te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici.

Fetva Vijeća muftija proglašava šehidima žrtve genocida i zadužuje Rijaset da u skladu s islamskom tradicijom Bošnjaka osigura aktivnosti i programe kojima se trajno čuva sjećanje na šehide.

 Sabor je Rezolucijom pozvao i Parlamentarnu skupštinu BiH (PSBiH), Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) i Federalni parlament da svakog 11. jula u godini održavaju komemorativne sjednice uz prijenos na sva tri javna emitera. Ističe se da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način poštovanja žrtvama zločina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB