Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Godina radosti i veselja za stanovnike Cerske: Džamija kruna zadovoljstva

, Published in BiH

Džamija u Cerskoj, mjestu u blizini Vlasenice, nakon što je uništena u prošlogodišnjim majskim poplavama ponovo je izgrađena i u subotu će svečano biti otvorena. Nova džamija je napravljena na drugom mjestu, u zaseoku Hasanovići, nedaleko od Čelebića gdje se nalazila ranija džamija od koje je ostala samo munara koju klizište nije zatrpalo koja i sada tu stoji.

Nakon što je uništena džamija u Čelebićima povratnici su morali tražiti drugu lokaciju za izgradnju. Od mjesta gdje se sada nalazi samo munara uništene džamije pruža se pogled na drugoj strani, u mjestu Hasanovići, na novu džamiju.

Kamen temeljac je postavljen u novembru prošle godine, a građevinski radovi su počeli u martu ove godine. Džamija je u rekordnom roku, za samo četiri mjeseca ponovo izgrađena. Džamija sa pratećim objektima i kućom za imama koštala je oko 450.000 konvertibilnih maraka (KM).

Muamer ef. Jusupović, imam džemata u Cerskoj, mjesnoj zajednici koja broji mnoge zaseoke u okolini, a koja je prije rata imala oko 6.000, a sada oko 600 stanovnika, kazao je za AA da je u Čelebićima, na mjestu sada uništene džamije, vijekovima postojala džamija koja je rušena, a nakon toga obnavljana.

- Kontinuitet džamija i muslimana -

"Na staroj džamiji je ostala munara koja simbolizira uspravnost Bošnjaka u Podrinju. Mi smo nakon svih priprema i razgovora počeli sa izgradnjom nove džamije u Cerskoj. Novu džamiju smo izgradili i u subotu očekujemo svečano otvorenje novoizgrađene džamije", ispričao je Jusupović.

Obzirom da se pokrenulo ogromno klizište iznad džamije koja je bila izgrađena u zaseoku Čelebići i da ne postoje optimalni uslovi da se na istom mjestu ponovo gradi džamija oni su novu džamiju izgradili u zaseoku Hasanovići, nedaleko od stare.

"Obzirom da je Cerska džemat sa više mahala koje su udaljene jedna od druge mi smo u najudaljenijem zaseoku izgradili i mekteb", poručio je Jusupović.

Govoreći o džamiji koja je uništena u klizištu Jusupović kaže da je ona napravljena u doba Osmanlija, ali je rušena i u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga obnovljena 1960. godine. Ponovno je rušena tokom agresije na BiH, ali je obnoljena i otvorena 2008. godine. Prošlogodišnje poplave su je opet uništile.

Bego Selimović, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije u Cerskoj kazao je za AA da je oko 700 pravnih i fizičkih osoba finansijski učestvovalo u izgradnji džamije.

Selimović je uvakufio zemljište na kojem je sada ponovo izgrađena džamija. Prema njegovim riječima, po nekim zapisima iz 1895. godine u Cerskoj je i tada postojala džamija i četiri mekteba.

"Na neki način postoji kontinuitet džamija i muslimana na ovim prostorima još od Osmanlija do sada. Ova džamija, koja je srušena u majskim poplavama prošle godine, je bila na neki način centar za cijelo ovo područje do Vlasenice, Zvornika i Šekovića. Cerska je smještena u trouglu Šekovići - Zvornik - Vlasenica i uglavnom taj prostor je naseljen muslimanskim stanovništvom. Mi smo svi bili emotivno vezani za ovu džamiju u Čelebićima, koja je srušena u majskim poplavama tako da na neki način, za nas je 2014. godina bila godina tuge", ispričao je Selimović.

Naglasio je da su povratnici nakon što je uništena džamija odmah krenuli sa aktivnostima oko izgradnje nove džamije.

"Odlučili smo je izgraditi na ovoj strani iz više razloga. Jedan od njih je što je dobar dio stanovništva prešao na ovu stranu", pojasnio je Selimović.

Njegova želja je bila, kako kaže, da džamija u Cerskoj bude izgrađena na njegovoj zemlji, tačnije zemlji koju će uvakufit. Naime, Selimović nije bio jedini koji je ponudio zemlju za izgradnju džamije, bilo je još muslimana koji su imali istu želju.

"Kamen temeljac je postavljen 25. novembra 2014. godine i to smo ciljano postavili na taj datum jer ovo je naš toprak i mi smatramo da je BiH cjelovita i da će ako Bog da i ostati. Mi smo htjeli i u Cerskoj da simbolično obilježimo Dan državnosti BiH i da kažemo da smo svoji na svome, što znači da svoje uvažavamo, a tuđe poštujemo", ispričao je Selimović.

Nakon što je položen kamen temeljac tada su počeli aktivnije razmišljati o tome kako i na koji način pronaći novčana sredstva koja su potrebna za izgradnju.

"Nismo imali donatora. Tu je svakako Islamska zajednica u BiH, na čelu sa reisu-l-ulemom, a na ovom terenu sa muftijom tuzlanskim, koji su nam pomogli u našim planovima i odmah su nam dali inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 KM. Nakon toga smo krenuli sa daljim aktivnostima. Proradile su emocije kod ljudi. Ovdje smo animirali dobar dio muslimana. Iako skromno žive, od svojih primanja, mještani su dali svoj doprinos. Pomogla je i naša dijaspora", naglasio je Selimović.

- Ezan sa dvije munare -

Kako kaže, u izgradnji džamije je učestvovalo oko 780 pravnih i fizičkih osoba.

"Mislim da malo gdje u BiH je zabilježeno da je toliko pravnih i fizičkih osoba učestvovalo u izgradnji jedne džamije i što je vrlo važno da je ova džamija, bit ću slobodan da kažem, izgrađena u najkraćem vremenskom periodu. Aktivnosti gradnje džamije su počele 20. marta, a završene 20. jula ove godine. Za 120 dana je izgrađena džamija, kuća za imama, šadrvan, pomoćni objekat i još jedan mesdžid u Gobeljama. To je, ne računajući donacije u vidu materijala, oko 450.000 maraka", istakao je Selimović.

Također, Selimović naglašava da je cjelokupnu situaciju "uljepšao" i federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić tako što je dao sredstva za asfaltiranje dionice puta do džamije, u dužini od dva kilometra.

"Imamo dva zadovoljstva, a otvaranje džamije je njegova kruna. Ova godina je godina radosti i veselja za sve stanovnike Cerske i Bošnjake koji su sa nama već podijelili radost što su nam pomogli u izgradnji džamije. U subotu, 1. augusta, očekujemo veliki odziv građana", poručio je Selimović.

Dodao je da je u subotu dolazak potvrdio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kao i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović koji je aktivno učestvovao u realizaciji projekta izgradnje džamije.

Ezan će se čuti i sa jedne i druge džamije. Mještani su napravili taj sistem da će se i kandilji u isto vrijeme paliti i na munari uništene, ali i novoizgrađene džamije.

(AA)

Rate this item
(0 votes)