Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Za 120 dana izgrađena džamija, kuća za imama, šadrvan, pomoćni objekat i mesdžid

, Published in BiH Featured

Džamija u Cerskoj, mjestu u blizini Vlasenice, nakon što je uništena u prošlogodišnjim majskim poplavama ponovo je izgrađena i danas je svečano otvorena.

Nova džamija je napravljena na drugom mjestu, u zaseoku Hasanovići, nedaleko od Čelebića gdje se nalazila ranija džamija od koje je ostala samo munara koju klizište nije zatrpalo koja i sada tu stoji.

Nakon što je uništena džamija u Čelebićima povratnici su morali tražiti drugu lokaciju za izgradnju. Od mjesta gdje se sada nalazi samo munara uništene džamije pruža se pogled na drugoj strani, u mjestu Hasanovići, na novu džamiju.

Kamen temeljac je postavljen u novembru prošle godine, a građevinski radovi su počeli u martu ove godine. Džamija je u rekordnom roku, za samo četiri mjeseca ponovo izgrađena. Džamija sa pratećim objektima i kućom za imama koštala je oko 450.000 konvertibilnih maraka (KM).

Oko 700 pravnih i fizičkih osoba finansijski učestvovalo u izgradnji džamije. Među njima i porodica Kurjak koja danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Zahida Kurjak donirala je 20 000 dolara za izgradnju džamije u rodnom mjestu. Danas je presrećna jer je džamija svečano otvorena.

"Moj suprug, djeca i ja smo danas presrećni, ovo smo učinili zbog naše vjere u Allaha, da nam svima podari zdravlje i sreću i da imamo gdje da dođemo”, rekla je za Anadolu Agency (AA) Zahida.

Muamer ef. Jusupović, imam džemata u Cerskoj, mjesnoj zajednici koja broji mnoge zaseoke u okolini, a koja je prije rata imala oko 6.000, a sada oko 600 stanovnika, kazao je za AA da je u Čelebićima, na mjestu sada uništene džamije, vijekovima postojala džamija koja je rušena, a nakon toga obnavljana. Imam Jusupović danas je od predstavnika Islamske zajednice i povratnika u Cersku dobio i skromnu nagradu za sav uloženi trud i nesebično zalaganje kada je u pitanju izgradnja nove džamije.

"Danas je za nas veliki dan. Otvaranje ove džamije dugo smo čekali, zajedno sa vjernicima učestvovali smo u podizanju Allahove kuće koja će nas njemu približiti. Ono što je interesantno ljudima sa strane jeste da je 25. novembra postavljen kamen temeljac, građevinski radovi su započeli u martu i za manje od 120 dana imamo novu džamiju. Mnoge džematlije pomogli su izgradnju ove džamije i hvala dragom Bogu danas je otvorena. Klanjali smo podne namaz i upriličićemo nakon toga narodno veselje”, rekao je Jusupović.

Nova džamija izgrađena je na zemljištu Bege Selimovića, kome je Reis-l-ulema i uručio ključeve ponovo izgrađene džamije. U svom obraćanju prisutnima Reis-l-ulema Husein ef. Kavazović. podsjetio je vjernike na tri vrijednosti o kojima se mora voditi računa.

"Moramo poštovati porodicu, za to pozivam Muslimanke i Bošnjakinje jer su one te koje su simbol majčinstva i stub te institucije, druga stvar o kojoj moramo voditi računa je naš džemat, zato danas i jesmo ovdje da otvorimo vrata Allahove kuće, a treća stvar za koju se moramo zalagati i moramo je poštovati jeste naša država”, poručio je Husein ef. Kavazović.

Naglasio je da su povratnici nakon što je uništena džamija odmah krenuli sa aktivnostima oko izgradnje nove džamije.

Inicijalnu kapsulu za početak gradnje džamije u Cerskoj kod Vlasenice dala je Islamska zajednica BiH izdvojivši za ovu namjenu 30.000 maraka, a nakon toga animirali su se i muslimani širom BiH, dijaspore i svijeta. Ukupno je za džamiju, mekteb imamsku kuću i sanaciju puta koji je danas takođe svečano otvoren uloženo oko 450.000 maraka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH doniralo je finansijska sredstva za sanaciju oko 1.400 metara lokalnog puta. Ministar ovog ministarstva Edin Ramić, danas je sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici Mujom Hadžiomerovićem i predsjednikom građanskog odbora Cerske Begom Selimovićem svečano presjekao vrpcu i otvorio novi put.

"Nadamo se da će ovaj naš skromni doprinos ubrzati povratak u Cersku, ali i sva druga mjesta u BiH. Gdje god džematlije preuzmu inicijativu i odluče i sami učestvovati u rekonstrukciji i sanaciji puteva i ministarstvo će im biti podrška”, rekao je Ramić.

Aktivnosti gradnje džamije su počele 20. marta, a završene 20. jula ove godine. Za 120 dana je izgrađena džamija, kuća za imama, šadrvan, pomoćni objekat i još jedan mesdžid u Gobeljama. To je, ne računajući donacije u vidu materijala, oko 450.000 maraka.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)