Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Na Ahiret preselio h. Midhat Alagić, prijatelj radija BIR

, Published in BiH Featured

Nakon teške bolesti u jutarnjim satima 2. novembra 2015. godine, odnosno 20. muharrema 1437. h.g., u 55. godini života na Ahiret je preselio hadži Midhat Alagić, član Sabora Islamske zajednice u Republici Sloveniji, član Sabora Islamske zajednice u BiH i dugogodišnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Ljubljana.

Kolektiv radija Bir izražava suosjećanje i tugu zbog odlaska hadžije Midhata Alagića. On nam je sa njegovom porodicom na početku rada dao nesebičnu podrsku. Na njega smo se uvijek mogli osloniti. Bili smo nebrojeno puta gosti u njegovom domu.

Njegovim odlaskom radio Bir ostaje bez iskrenog prijatelja. Da Uzvišeni Allah primi njegova dobra djela i oprosti mu grijehe.

Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.

Hadži Midhat Alagić je rođen 9. augusta 1961. godine, u Bihaću. Odrastao je i završio osnovno školovanje na Badiću, nadomak Bosanske Krupe. Srednju bravarsku školu završio je u Bosanskom Novom, a nakon toga 1979. godine, sudbina ga odvela u Sloveniju gdje je i preselio na Ahiret. Hadž je obavio 2006. godine zajedno sa svojom suprugom hadži Elvirom. Umru je obavio 2014. godine. Imao je veliku želju još koji put otići u Mekku i Medinu. Otac je dvoje djece, hadži Adisa i Dine.

U reorganizaciji Islamske zajednice u Republici Sloveniji koju je svojim dolaskom 2006. godine, pokrenuo muftija dr. Nedžad Grabus, hadži Midhat Alagić aktivno je učestvovao i maksimalno podržavao. Obavljao je dužnost predsjednika Medžlisa IZ Ljubljana sve do 2014. godine. Njegova dva mandata ostat će zabilježena kao period uspona i uspjeha džemata Ljubljana. Pored infrastrukturnih projekata kao što je kupovina objekta na Cesti Andreja Bitenca 70, kupovina zemljišta pored spomenutog objekta kojeg je hadži Midho zajedno sa još jednim džematlijom kupio i uvakufio za Islamsku zajednicu, džemat Ljubljana je postigao velike uspjehe na vjersko-prosvjetnom planu, jer se broj mektebskih polaznika drastično povećao, zatim različiti obrazovni programi, članstvo se povećalo, broj džematlija na džumi-namazu itd.

Veliki je doprinos hadžije Midhata Alagića i njegove porodice projektu Islamskog kulturnog centra. Hadžija Midhat ubraja se među veće donatore ovog projekta.

Jednom je izjavio: „Ja mislim kada bude otvor džamije u Ljubljani da sam ispunio misiju na ovom svijetu. Moj životni san je, ako Bog da, kada se otvori džamija u Ljubljani, da u njoj mogu obaviti koji namaz, pasti na sedždu Dragom Bogu, jer to je najveća vrijednost ...“

Zbog toga je muftija prof. dr. Nedžad Grabus predložio da se dženaza-namaz hadžiji Midhati Alagiću obavi na platou ispred ljubljanske džamije u izgradnji.

U mandatnom periodu 2014-2018 izabran je za člana Sabora IZ u Republici Sloveniji i člana Sabora IZ u BiH. Svoje obaveze je redovno izvršavao pa je čak i u vrijeme bolesti odlazio na sjednice Sabora u Sarajevo.

Pred Kurban bajram bolest je uznapredovala. "Svi smo bili tužni" - kaže Nevzet Porić, sekretar IZ u Sloveniji. "Sa velikom tugom odlazili bismo mu u posjetu. Uvijek bi nas dočekala njegova hanuma hadži Elvira koja je hrabro podnosila teške trenutke kroz koje su prolazili. Pa čak i u bolnici znali su dočekati posjetitelje rahmetli Hadžije. Jednom nam je kazala da traži od nje da bude prisutna kada bi mu dolazili prijatelji te da ih lijepo isprati kada krenu kući. Učili smo dove, molili Svevišnjeg da mu olakša. Prinosili smo kurbane. Allah je htio da hadži Midho na Ahiret preseli u ponedjeljak, 2. novembra 2015. godine.

Božijim emerom posjetio sam ga u bolnici, 1. novembra 2015. godine. Proučio sam mu suru Ja-sin. Nakon toga hadži Midho je progledao, pružio mi ruku i rukovali smo se. Rekao sam mu, biće bolje Hadžija, podigao je prst-palac i išaretom potvrdio ono što sam rekao. Zatim sam mu predložio da zajedno proučimo šehadet, klimnuo je glavom i tako smo proučili šehadet. Neka mu je rahmet duši." - kazuje Porić.

 

Na prijedlog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji Sabor IZ u Sloveniji održat će sjednicu povodom preseljenja na Ahiret hadži Midhata Alagića za sve članove Sabora, članove Mešihata, imame, predsjednike izvršnih odbora, prijatelje i rodbinu hadži Midhata Alagića. Sjednica će se održati u Ljubljani, Cesta Andreja Bitenca 70, u utorak, 3. novembra 2015. godine, s početkom u 19. sati.

Imami će proučiti hatmu pred dušu rahmetli Midhata Alagića.

Dženaza-namaz klanjat će se u Ljubljani u utorak, 3. novembra 2015. godine, na platou ispred ljubljanske džamije (Parmova ulica) s početkom u 11. sati.

Zatim će rahmetlija biti prevezen u Bosansku Krupu.

U srijedu, 4. novembra 2015. godine, dženaza će krenuti ispred porodične kuće rahmetli Midhata Alagića iz Bosanske Krupe, u 13. sati. Dženaza-namaz obavit će se na Badiću, nakon ikindije namaza. Ikindija-namaz je u 14.15h.  

Rahmetullahi 'alejhi rahmeten vasi'aten!


Radio BIR

Rate this item
(0 votes)