Logo
Print this page

Podignuta optužnica protiv Radoslava Jankovića zbog zločina genocida na području Srebrenice

, Published in BiH
Stock Okupljeni Bošnjaci u Potočarima 1995. godine Stock

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radoslava Jankovića, rođenog 08. oktobra 1949. godine u mjestu Donja Paležnica, općina Doboj, sada državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je od 11. jula  do 19. jula 1995. godine, u svojstvu obavještajnog oficira u Odjeljenju za obavještajno - bezbjednosne poslove u Glavnom štabu VRS-a, svojim djelima i propustima, pomogao i podržao počinjenje krivičnih djela i propusta, učinjenih radi djelimičnog istrebljenja bošnjačkog naroda sa područja Srebrenice.

Optuženi je kao svjesni pomagač učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojeg su činile između ostalih i najviše strukture Glavnog štaba VRS, Bratunačke brigade, Zvorničke brigade, te razni drugi pojedinci i vojne i policijske jedinice, počinio krivična djela i propuste, znajući da njegova djela i propusti čine dio širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva.

Tereti se da je svjesno pristupio pomaganju ovog poduhvata u julu 1995. godine, nakon što se smjestio u Štab Bratunačke brigade, odakle je slao obavještajne informacije, te je učestvovao na sastancima na kojim se odlučivalo o odvajanju muškaraca od njihovih porodica i transportu  žena  i djece iz Zaštićene zone UN Srebrenica.

Prema navodima optužnice, optuženi Janković je u Potočarima, gdje se okupljalo bošnjačko stanovnišvo iz Srebrenice koje je tražilo zaštitu od strane UN-a  posredovao kod komande Holandskog bataljona u evakuaciji bošnjačkog stanovništva.

Naredio dovođenje civilnog stanovništva iz okoline Potočara u bazu Holandskog bataljona

Optuženi je uspostavio kontakt sa komandom Holandskog bataljona, tražeći da uđe u njihovu bazu, kako bi provjerio ima li među ženama i djecom vojnosposobnih muškaraca, ističući da će svi civili biti transportovani u Kladanj, da će se za ranjenike sam pobrinuti i da  se evakuacija mora vršiti jer nema dovoljno hrane, dok je sve vrijeme održavao direktnu vezu sa General štabom, obavještavajući ih o evakuaciji i transportu  civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je grupi vojnih policajaca Bratunačke brigade izdao naredbu da civilno stanovništvo iz okoline Potočara sakupe i dovedu u bazu Holandskog bataljona kako bi bilo transportovano, također je i organizovao sačinjavanje spiskova žena, djece i muškaraca koji su se ukrcavali u kamione i  autobuse, kako bi nakon što je transport civila iz Potočara bio završen, sačinio završni izvještaj o transportu civila iz Potočara.

Također, optuženi Janković tereti se da je bio u pratnji tri autobusa, puna zarobljenika koji su odvedeni u Orahovac, gdje su muškarci, bošnjačke nacionalnosti privremeno zatvarani a za koje je znao da će biti ubijeni, kao i da je nadledao evakuaciju više desetina ranjenika i lokalnog osoblja organizacije "Ljekari bez granica" iz Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u namjeri da onemogući odlazak ranjenika i lokalnog osoblja, te je odvraćao pažnju međunarodne zajednice koja je vršila pritisak u vezi sa izdvojenim muškarcima, te je u bazi UN-a dao lažnu izjavu kojom je namjeravao legitimizirati prisilno uklanjanje bošnjačkog stanovništva  koje se se okupilo u Potočarima.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB