Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Zimske radosti za djecu iz Rogatice u Sarajevu

, Published in Magazin

U petak, 15.01.2016. godine je otpočela realizacija zimskog raspusta i odmora u Sarajevu za povratničku djecu iz Rogatice. Deset rogatičkih mališana predvođenih glavnim imamom MIZ Rogatica Amelom-ef. Kozlićem će tokom raspusta boraviti u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, gdje su im dobrodošlicu poželjeli predstavnici organizatora i volonteri UG „Svitanje“.

Ova plemenita i nadasve humana akcija se realizuje od strane Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva  u sklopu projekta „Školarci Rogatice“, u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH-a na čelu s Hamed-ef. Efendićem te Fondacije „Muharem Berbić“ i nesebičnom podrškom brojnih donatora i privrednih subjekata.

Za goste je pripremljen zaista bogat sedmodnevni program, tokom kojeg će školarci posjetiti značajna kulturno-historijska mjesta. Programom su predviđene i edukativno-zabavne i motivacione radionice. Za vikend je planiran izlet na Bjelašnicu, a radnim danima će posjećivati i Olimpijski bazen na Otoci, gdje će imati obuku plivanja. Vrijedni volonteri će stalno biti na raspolaganju mališanima kako bi ispunili sve njihove potrebe. 

Hamed-ef. Efendić, direktor Uprave za društvenu brigu Rijaseta IZ-a u BiH, je veoma srdačno dočekao rogatičke mališane i poželio im da se lijepo provedu u našem glavnom gradu. Svojim učešćem u ovoj akciji, Rijaset IZ je još jednom pokazao istančanu svijest o društvenim problemima i na konkretan način uputio pomoć onima kojima je najviše potrebna. Svakako sve pohvale idu na račun Uprave za društvenu brigu koja veoma korisnim projektima zaista brine o stanju onih kojima je potrebna podrška.

„Veoma sam sretan što smo uspostavili saradnju s Udruženjem 'Svitanje' koje je iniciralo projekat 'Školarci Rogatice'u kojem Ured za društvenu brigu Rijaseta učestvuje zajedno s Udruženjem 'Svitanje' i Fondacijom 'Muharem Berbić', kao i još nekim organizacijama koje su kao donatori pomogli da se ovaj projekat realizuje. Drago nam je da smo uspješno završili prvi dio projekta, a to je obezbjeđivanje stipendija i zimske odjeće i obuće za djecu, i da danas otpočinjemo s realizacijom drugog dijela projekta. 

Djeca su došla u Sarajevo, kako bi upoznala glavni grad, njegove kulturne i prirodne ljepote. Drago nam je da će djeca osjetiti malo drugačiji ambijent i da će dugo pamtiti ove trenutke provedene na ovom raspustu. Nadamo se da će nas podstaći da nastavimo zajednički raditi i s drugom djecom u drugim područjima naše zemlje jer mislim da je uloga i Ureda za društvenu brigu i Udruženja Svitanje da radimo više s mladim ljudima.

Kod mladih trebamo razvijati kreativne sposobnosti, te da ih naučimo da razmišljaju kako u budućnosti mogu biti korisni članovi društva i države i da razmišljaju kako da od sopstvenog rada obezbjeđuju egzistenciju, a ne da samo očekuju od drugih pomoć.

Zahvaljujem se Udruženju 'Svitanje' i svima koji su učestvovali u ovome i nadamo se da ćemo ovaj projekat uspješno privesti kraju i nastaviti daljnju saradnju“, istakao je Hamed-ef. Efendić, direktor Uprave za društvenu brigu Rijaseta IZ. 

Udruženje „Svitanje“ iz Sarajeva već duži niz godina potpomaže talentovane i učenike slabijeg materijalnog stanja kroz edukativne i humanitarne projekte. Projekat „Školarci iz Rogatice“ je tako samo nastavak tog časnog niza, ovaj put podrške povratničkoj djeci kojima je raspust u Sarajevu zaista divan znak pažnje i ljubavi.

„Zadovoljni smo s početkom realizacije zimskog raspusta za djecu. Dočekali smo i ugostili mališane. Radimo na njihovom upoznavanju s vršnjacima iz Sarajeva, zbližavanju i jačanju naših međusobnih veza. Na tom polju nam pomažu naši partneri u projektu, Ured za društvenu brigu Rijaseta i Fondacija 'Muharem Berbić', kao i naši donatori kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Oni su prepoznali ovaj projekat kao značajan i vidjeli smo da imamo zajednički cilj. Nama je bitno da djeca usvoje pozitivne vrijednosti tokom ovog raspusta, da će nakon završetka radionica steći značajna iskustva i znanja koja će moći primijeniti u svojim životima i školama. Nadamo se da će izvući pouku iz ovog druženja i da će i oni nekada pomagati drugim školarcima i pružiti im podršku, kao što mi njima pružamo tokom ovih dana i mjeseci“, istakao je Mahir Agić, predsjednik Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva. 

Lejla Pačariz je u ime Fondacije „Muharem Berbić“ istakla važnost zajedničke saradnje NVO sektora i Rijaseta Islamske zajednice na opće važnim humanitarnim i društvenim projektima. Pomoć rogatičkoj djeci je samo nastavak misije pomaganja mališanima i socijalno ugroženom stanovništvu čemu je posvećena Fondacija 'Muharem Berbić'. 

„Fondacija Muharem Berbić je posvećena pomaganju djece, posebno u njihovom obrazovanju, kao i povratničkoj populaciji, koja je nepravedno ostavljena da se sama bori za opstanak. Ovaj projekat pomoći djeci iz Rogatice objedinjuje ove dvije fokusne tačke, tako da smo zaista zahvalni što imamo priliku sudjelovati na implementaciji ove plemenite akcije. Nadamo se da ćemo ovim potaknuti i druge da se aktivnije uključe u podršku našim povratnicima, te da ćemo zajedno doprinijeti boljim zivotnim uslovima za sve ljude u našoj domovini.

Naša saradnja sa Udruženjem Svitanje, kao i sa Rijasetom Islamske zajednice BiH je vrlo uspješna. Ovo nije naš prvi zajednički projekat. I prethodni projekti su bili fokusirani na istu populaciju, gdje smo, primjera radi obezbijedili školski pribor školarcima iz povratničkih porodica, te obezbijedili besplatne liječničke preglede za povratnike u saradnji sa Bosanskom Medicinskom asocijacijom. Udruženim snagama je sigurno lakše, a i uspješnije raditi, tako da se nadamo da ce se ova saradnja nastaviti i u buduce ako Bog da.“, izjavila je Lejla Pačariz.

Projekat "Školarci Rogatice" ne bi mogao biti realiziran bez plemenitih donatora i saradnika, kojima se organizatori projekta ovim putem zahvaljuju. a to su: Gazi-Husrev-begova medresa, firma "S.R.E. Sarajevo“, hotel "Hollywood", Olimpijski bazen Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo. 

Podsjećamo, u Rogatici živi ukupno jedanaestoro povratničke djece, od čega ih sedam pohađa osnovnu, a četvoro srednju školu. Na području cijelog Medžlisa živi oko 350 povratnika, a od čega njih 35 u gradu. Povratnici žive u jako teškim okolnostima, bez obezbjeđene egzistencije i elementarnih uvjeta života. Nažalost, to se odrazilo i na položaj djece koja su ovu školsku godinu započela čak i bez udžbenika, sveski i pribora. Navedeni razlozi su podstakli UG „Svitanje“ iz Sarajeva da 13.09.2015. obraduju rogatičke mališane s školskim potrepštinama, torbama i priborom u sklopu akcije „Dajte im razlog za osmijeh“. 

Tom prilikom je Medžlis IZ Rogatica na čelu s glavnim imamom Amelom-ef. Kozlićem uputio apel svim ljudima dobre volje da pomognu povratničkoj djeci iz Rogatice putem školskih stipendija, donacija, obezbjeđivanja udžbenika i školskih potrepština i užina. Rezultat toga je plemeniti projekat „Školarci Rogatice“ koji će biti realizovan u više etapa do kraja školske godine. Tako je djeci na područje Rogatice Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ-a u saradnji s UG Svitanje te Fondacijom Muharem Berbić osigurao stipendije za ovu školsku godinu i kompletnu zimsku odjeću. Pored toga obezbijeđena im je užina kroz prehrambene pakete, nova obuća i odjeća, zimske tople jakne, pantalone i drugi neophodni predmeti.

Piše: Nedim Botić

Rate this item
(0 votes)