Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Suze na rastanku: Okončan zimski raspust djece iz Rogatice u Sarajevu

, Published in BiH

Završnom svečanosti i ispraćajem mališana iz Rogatice završen je njihov zimski raspust koji su proveli u Sarajevu u sklopu projekta „Školarci Rogatice“ je završena. Ova plemenita akcija je realizovana od strane Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva  u sklopu projekta „Školarci Rogatice“, u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice te Fondacijom „Muharem Berbić“ i nesebičnom podrškom brojnih donatora i privrednih subjekata.

Emotivnom ispraćaju rogatičke djece su prisustvovali predstavnici sponzora, donatori, volonteri i svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Najbolji pokazatelj da je zimski raspust protekao uspješno su dječije suze na rastanku i želje da se odmor mogao nekako produžiti. Cilj organizatora je bio da djeca tokom zimskog odmora usvoje korisna znanja i vještine, da se druže i upoznaju s vršnjacima iz drugih krajeva zemlje, ali i da osjete da su nam bitni i bliski, iako nam možda daljina dijeli. S zadovoljstvom možemo konstatovati da je željeni cilj ne samo ostvaren, već i prevaziđen, hvala Bogu.

Boravak djece iz Rogatice u Sarajevu je na najljepši način pokazao kako se divne stvari mogu postići zajedničkim radom i trudom te da ljubav ruši sve barijere. Pomoći djeci je bila čast i ponos svima koji su izdvojili vrijeme i trud da mališanima obezbijede što je moguće ljepši boravak u glavnom gradu. Naravno, rastanak na kraju raspusta ne znači i prekid kontakta, već dodatni motiv da i ubuduće ojačamo naše veze i da ne zaboravimo mališane iz Rogatice, ali i drugih krajeva naše domovine.

Bogat sedmodnevni program

Realizacija zimskog raspusta i odmora u Sarajevu za desetoro povratničke djece iz Rogatice je otpočela u petak, 15.1.2016. Za male goste je pripremljen veoma bogat edukativni program, koji je uključivao kreativne radionice, zabavne aktivnosti, škole plivanja i skijanja, te posjete kinu i kulturno-historijskim znamenitostima.
U petak, 15.1., djeca su se okušala u kuglanju u prostoru hotela „Hollywood“ na Ilidži. Tokom 16. i 17. januara djeca su posjetila olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu i pohađala školu skijanja. U nedjelju, 17.1., su pogledala i animirani film „Norm of the North“ u Kino Sali Općine Novi Grad. U ponedjeljak, 18.1., su posjetila klizalište na Dobrinji. U utorak, 19.1., je upriličena posjeta Zemaljskom muzeju. Istog dana su mališani pohađali radionicu koju su organizovali studenti stomatologije pod nazivom „Dajte sebi lijep osmijeh“ gdje su djeca educirana kako pravilno četkati zube te su ih pripremili i za posjetu ambulanti i preglede koji su uslijedili dan kasnije. Tokom sedmice je upriličena i posjeta Svrzinoj kući u Sarajevu te kinu Cinema City.
U srijedu, 20.1., su izvršeni besplatni stomatološki pregledi i tretman zuba za rogatičku djecu u prostorijama stomatološke ambulante Medicinske asocijacije BIMA. Izvršene su tri popravke zuba te jedno vađenje, a pregled je iskorišten i za edukaciju djece o važnosti očuvanja oralne higijene. Ova humana akcija je nastala kao plod saradnje Udruženje Svitanje iz Sarajeva i BIMA-e,  a s ciljem što kvalitetnijeg zajedničkog rada i pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Svim radnim danima su djeca pohađala školu plivanja u Olimpijskom bazenu na Otoci.

Zahvalnice onima koji su pomogli projekat

Zimski raspust je realizovana od strane Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva  u sklopu projekta „Školarci Rogatice“, u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice te Fondacijom „Muharem Berbić“ te Investicijskom firmom S.R.E. iz Sarajeva.

Osim ovih partnera, projekat su podržali: Olimpijski bazen Otoka (omogućili su besplatnu školu plivanja u trajanju od 5 dana trenerima i opremom),  ZOI 84 (obezbijedili školu skijanja i besplatan termin za klizanje u Zetri sa pratećom opremom); Hotel Hollywood  (dobrodošlica za djecu i ručak); Medicinska asocijacija BIMA  (besplatan pregled i popravak zuba); Općina Novi grad (klizanje i kino projekcija crtanog filma); te Kino Cinema City (besplatna kino projekcija crtanog filma).

Organizatori žele da se zahvale brojnim pojedincima koji su pomogli ovaj projekat, volonterima, studentima stomatologije, pedagozima i psiholozima koji su radili kreativne radionice sa djecom. Zahvalnice članovima Udruzenja Svitanje koji su  svaki dan bili na raspolaganju i organizirali prevoz  za djecu i volontere koji su bili sa njim. Zahvalnica ide i Izviđačkom odredu Sebilj za druženje i pomaganje gostima tokom boravka u Sarajevu.

Djeca su bogatstvo našeg naroda,  pa je stoga projekat „Školarci Rogatice“ predivan način kako čuvati i cijeniti to bogatstvo. Dječija sreća, dobrobit i uspjeh trebaju biti prioritet svih nas. Nadamo se da će nas ovaj projekat podstaći da ostavimo postrani ono što nas razdvaja i da zajednički radimo za dobrobit svih mališana. Pokažimo im primjerom kako mogu biti korisni članovi društva i države. Rogatička djeca su iz Sarajeva otišla bogatija za jedno veliko iskustvo, ali i svjesna da nisu zaboravljena, već vrijedna i voljena.

Nedim Botić

{gallery}SkolarciRogaticeJan2016{/gallery}

Rate this item
(0 votes)