Logo
Print this page

Povećan upis bošnjačke djece u osnovnim školama na području MIZ Kiseljak

, Published in BiH Featured

U jutarnjem programu radija BIR danas smo predstavili Medžlis Islamske zajednice Kiseljak, u okviru serijala o predstavljanju medžlisa sa područja Sarajevskog muftijstva. Gosti su bili Kenan ef. Bajrić, glavni imam i Nermin Merhemić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Kiseljak.

Medžlis IZ-e Kiseljak obuhvata pored područja opštine Kiseljak i područje opštine Kreševo, a sjedište Medžlisa je u novoizgrađenom Vakufskom centru.

Medžlis IZ-e Kiseljak ima petnaest džemata, trinaest džemata su sa podrčja opštine Kiseljak i dva džemata sa područja opštine Kreševo.

Na području Kiseljaka je ove školske godine upisano više djece Bošnjaka nego hrvatske. Nermin Merhemić je direktor jedne od dvije osnovne škole koje rade po bosanskom programu. Upozorio je na maćehinski odnos vlasti prema toj djeci. Nasuprot tome, učenici ipak osvajaju izuzetno dobre rezultate.

Glavni imam, ef. Bajrić je upozorio na nepravdu u izdvajanjima za učenike u školama koje su razdvojene na "dvije škole pod jednimn krovom". Istakao je da kantonalno ministarstvo izdvaja 3400KM po djetetu hrvatske nacionalnosti, a za bošnjačko dijete 1700KM.

Gosti su između ostalog istakli da su na području MIZ-e Kiseljak u toku agresije na BiH od strane HVO-a porušene su ili znatno oštećene sve džamije, mektebi i ostala vakufska imovina. Džamije i metektebi su do danas uglavnom obnovljeni uz pomoć džematlija, naših privrednika i drugih donatora.

Merhemić je predstavio potpunu centralizaciju na području Medžlisa i izjednačenje članarina. Iznos članarine je 60 KM na godišnjem nivou i glavni je izvor finansiranja medžlisa.

Jutarnji program je uredio i vodio Nurko Čaušević.

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB