Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Dr. Safet Kuduzović: Omladina ne smije provocirati naše starije džematlije, niko nema pravo remetiti javni red, ni u džamiji ni izvan nje! (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Gost ''Podijuma'' u petak 12. februara bio je dr. Safet Kuduzović. Razgovor koji traje više od sat vremena poziv je na međusobno upoznavanje muslimana, ostavljanje predrasuda i uspostavljanje jedinstva, što nema cijenu. Dr. Kuduzović podržava napore IZ-e na tom putu, ističući da se raduje otvorenom dijelogu i saradnji IZ-e i NVO sektora u Bošnjaka. Poziva na međusobno uvažavanje, tolerantnost u mimoilaženjima i očuvanje reda u našim džamijama:

''Ne postoje dva čovjeka koja se u svemu slažu. Ne spostoje dva učenjaka koji su se u svemu složili i sve na isti način shvatili. Ako to tražimo od ljudi, to je nemoguće. Ljudi nisu glineni golubovi koji se štancaju na isti kalup. Njihove umne, fizičke i moralne sposobnosti se razlikuju i u tom kontekstu se razlikuje njihovo shvatanje pojedinih šerijatskih rješenja. To je razumljivo, ali nije prihvatljiva naša međusobna netrpeljivost - istakao je dr. Kuduzović.

Pojašnjavajući potrebu jedinstva u različitosti, dr. Kuduzović je pozvao na uspostavljanje i poštivanje reda u našim džamijama, uz iskazivanje pažnje i zahvalnosti prema starijim generacijama koje su sačuvale islam na ovim prostorima:

''Omladina ne smije provocirati naše starije džematlije, niti smije praviti smutnju u džematu. Bolje je ostaviti nešto od sunneta, nego praviti probleme. Ako omladinac praktikuje nešto što je čuo ili naučio, on to ne može nametati drugima. Na hadždžu klanjamo zajedno, u safu s ljudima iz pedeset zemalja. Možda nijedan ne klanja na isti način, uvijek se u nekim detaljima razlikuju, ali niko nikome ne smeta. Moramo pokazati širokogrudnost.

Omladina to mora pokazati prema starijim džematlijama, i moraju znati da su oni ti koji su sačuvali islam na ovim prostorima, oni i njihov sabur. Isto tako, stariji klanjači, imami i institucija bi trebali shvatiti tu omladinu i podsticati ih na ustrajnost i pokornost Stvoritelju. Dok njihovi vršnjaci čine ono što je Allah zabranio, oni su odabrali pokornost.''

Dr. Safet Kuduzović osvrnuo se i na posljednje aktivnosti Islamske zajednice na postizanju institucionalnog jedinstva i povratka pojedinaca i grupa unutar okrilja Islamske zajednice u nastojanju da se spriječi rastakanje muslimanskog bića u Bosni i Hercegovini: ''Da'ije niti mogu niti žele rušiti Islamsku zajednicu. Islamska zajednica su svi muslimani koji žive na ovom prostoru. Isto tako, Bosna i Hercegovina je naša domovina i ne postoji razuman čovjek koji svojoj domovini ne želi dobro i stabilnost. Ko ovdje želi zlonamjerno boraviti, on nema mjesta jer mi želimo graditi ovu državu. Djelovanje kroz instituciju je od posebne važnosti i to je ono što je činio Resulullah s.a.w.s., uspostavio je instituciju kroz koju se djelovalo. Uslovi u kojima živimo su specifični, a naše ujedinjenje je od vitalne važnosti.

Inicijativa Islamske zajednice je za svaku pohvalu, a ako smijem kazati, malo smo i zakasnili. Ali, kako kaže naš narod bolje ikada nego nikada. Islamska zajednica je pokazala svoju dalekovidnost primjetivši zlonamjernost i želju da se sitne razlike iskoriste za zlonamjerne ciljeve. Lično sam ubjeđen da će ovo polučiti mnoge pozitivnosti i da će ova inicijativa uspjeti, te da ćemo prebroditi ovu krizu. Mi to moramo, dužni smo i to je naša obaveza. Moramo razgovarati, to je jedini put koji vodi rješenju'' - riječi su dr. Safeta Kuduzovića.

Dr. Kuduzović magistrirao je na Jordanskom univerzitetu, a doktorsku disertaciju iz hadiskih nauka odbranio je na Univerzitetu Mekka Mukerrema u Džedi. Njegova disertacija na 1200 stranica ocijenjena je odličnom ocjenom. Dr. Kuduzović autor je desetak dijela, bio je jedao od redaktora Buharijine zbirke hadisa. Na stotine njegovih predavanja dustupna su na društvenim mrežama.

Razgovor s dr. Kuduzovićem vodio je Ismet Bećar.

Rate this item
(13 votes)