Abu Hamza pušten na slobodu: Uživo iz porodične atmosfere Imada al-Husina (AUDIO) Istaknuto

18 Feb 2016

Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten je na slobodu, potvrdila je u javljanju uživo u jutarnjem programu radija BIR njegova kćerka Nudžejma Softić.

Ovaj Sirijac proveo je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu više od sedam godina. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Usvajanjem novog Zakona o strancima izmjenile su se okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja zadržavanja stranca u imigracionom centru.

Novi Zakonom o strancima, koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije, strani državljani se ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci.

U saopštenju Službe za poslove s strancima navedeno je da je Imadu Al-Husinu određeno ograničenje kretanja na područje Kantona Sarajevo, uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim organima do napuštanja BiH.

Iza rešetaka suprotno zakonima i međunarodnim konvencijama

Imad al-Husin je došao u Jugoslaviju početkom '80-ih godina prošlog vijeka da studira. Kasnije, tokom rata se borio na strani Armije Bosne i Hercegovine. Nakon 11. septembra 2001. godine i napada na SAD, bosanskohercegovačke vlasti su počele deportirati bivše borce sa Bliskog istoka. Neki su završili u Guantanamu, drugi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Suprotno svim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je ratificirala Bosna i Hercegovina, iako nije počinio nikakvo krivično djelo, Abu Hamza se našao iza rešetaka.

Ocijeni
(7 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo