Logo
Print this page

Kongres dijaspore BiH od 3. do 5. juna u Sarajevu

, Published in BiH Featured

Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine, osmi po redu, bit će održan od 3. do 5. juna u Sarajevu. Zvanično otvaranje je najavljeno za subotu, 4. juna, u zgradi institucija BiH.

Organizator je Svjetski savez dijaspore BiH, a pokrovitelji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Poziv za pokroviteljstvo organizatori su uputili i članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

Tema ovog najvećeg skupa bosanskohercegovačkih državljana koji žive izvan domovine je "Država Bosna i Hercegovina i njena dijaspora: Zajednička budućnost".

Bit će riječi o uticaju dijaspore na ekonomski razvoj zemlje, očuvanju maternjeg jezika u dijaspori u dopunskim školama i kulturnim aktivnostima.

U radu Kongresa učestvovat će predstavnici svih članica Svjetskog saveza dijaspore BiH, kao i predstavnici institucija BiH, Ureda visokog predstavnika, akreditirani ambasadori u BiH i članovi nevladinih organizacija.

Pres-konferencija povodom ovog kongresa najavljena je za danas u zgradi državnih institucija u Sarajevu. 

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB