Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ramazanski program radija BIR

, Published in BiH Featured

Cijenjeni slušaoci, povodom nastupajućih mubarek ramazanskih dana primite naše srdačne čestitke!

Vašoj cijenjenoj pažnji preporučujemo jedinstven ramazanski program:

Ramazansko jutro na radiju BIR je jutarnji program u kojem voditelji kreiraju jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u BiH, dijaspori i svijetu. U Ramazanskom jutru emituju se vijesti u 9:00h i 11:00h.

Slušaćemo Radio Mekteb, podsjetiti se na dove koje smo učili, neko će ih ako Bog da naučiti, a u serijalu Radio mekteb predstavićemo i ovogodišnje učesnike na mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta, u disciplini učenja Kur'ana časnog, odnosno kiraeta.

Hafiz Ammar Bašić sa nama je i u ramazanu. On uređuje serijal ''Knjiga radosnih vijesti'', Svakoga dana emitovaće se džuz Kur'ana časnog, hafiz Bašić će dati kratak osvrt, te izdvojiti neke ajete proučenog Kur'ana časnog koje će objasniti, odnosno tefsiriti.

Redovne rubrike Ramazanskog jutra radija BIR

"Ponosni na islam"

(emituje se ponedjeljkom)

Ismet Bećar je sa dr Nusretom Isanovićem u ovom serijalu. Radni naslov ove rubrike i prisustvo dr Isanovića u našem programu dovoljno govore o namjeri ovog sadržaja. Dr Nusret Isanović u svojim istupima često ističe da bit čovjeka i njegovog svijeta svojim porijeklom nije fizička nego metafizička, te stoga i nije materijalne nego duhovne naravi, kako je istakao u jednom od svojih obraćanja. Poznat našoj zajednici i široj javnosti kao znanstvenik, publicista, svakako i predavač na zeničkom i Bihaćkom univerzitetu, učinio nam je veliku čast i dao podršku ramazanskom programu.

"Učimo od najdražeg odgajatelja"

(emituje se utorkom)

Dr Safija Malkić profesorica akaida i tefsira Gazi Husrev-begove medrese sa nama je u serijalu ''Učimo od najdražeg odgajatelja.'' Profesorica Malkić nedavno je odbranila doktorsku tezu o temi „Osnovna odgojna područja u sunnetu Muhammeda, a.s." Posebno za ramazanski program radija BIR izdvojila je neke akcente iz svoga istraživanja.

"Džemre", "Sa rafa GHB biblioteke" i Izdanja IC El-Kalem

Prva srijeda u ramazanu je rezervisana za posljednje izdanje rubrike "Džemre" koja se tokom protekle godine emitovala u našem programu, uz saradnju sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka. Počeli smo emitovanje ove rubrike u prošlom ramazanu. U mjesecu ramazanu srijedom u terminu redovne rubrike slušaćemo i serijal ''Sa rafa GHB biblioteke", jednim dijelom, a drugim dijelom predstavljaćemo izdanja Izdavačkog centra el-kalem.

Ramazanska poruka

Četvrtkom emitujemo rubriku "Ramazanska poruka" koju uređuje Mensur Aličković. Razgovarao je sa hafizima: dr. Halil Mehtić, dr. Mevludin Dizdarević i dr. Safet Husejnović.

"Šta Ako&Kako"

Ramazanska izdanja rubrike "Šta Ako i Kako", koju uređuje Sedin Salić, emituju se petkom. Doktorica Safija Softić-Namas odgovara na pitanja o postu. Tako ćemo imati priliku saznati šta je korisno jesti za sehur a šta za iftar. Doktorica Softić-Namas će takođe godoriti o djelovanju posta na ljude u posebim stanjima poput sportskih aktivnosti, fizičkog rada, raznih bolesti i slično.

Rubrike vikendom

Subotom emitujemo snimak ramazanske hutbe iz Begove džamije.

Nedjelju ukrašava "Dječiji kutak", rubrika koja će se aranžirati posebno za male postače. Informišemo se o vrijednostima posta kod djece, navikavanju na post, prenosimo obrazovne sadržaje o opštim vrijednostima vjere, a pored tih malih savjeta imamo i "Ramazanski kviz" za male postače.

"Naši ramazanski dani"

U rubrici "Naši ramazanski dani" predstavljamo ramazanske aktivnosti, organizaciju ramazanskog života u našim džematima, razgovore sa glavnim imamima u medžlisima u BiH i dijaspori. Rubrika u kojoj dajemo priliku institucijama Islamske zajednice (medžlisima, muftijstvima i drugim ustanovama) da predstave svoje ramazanske aktivnosti. Svakim danom od 10 sati. Producent rubrike je Mirsad Ovčina.

Informativni program

Vijesti se emituju u redovnim terminima: 09:00, 11:00 i 15:00. Centralna informativna emisija se takođe emituje u redovnom terminu u 17:00 sati.

Ramazanska mukabela

Jedan od najslušanijih sadržaja programa radija BIR, "Ramazanska mukabela" emituje se u tri termina: sehurska, prijepodnevna i termin poslije jacije namaza. Kur'an časni se u prijepodnevnom i večernjem terminu emituje bez prijevoda. Mukabelu priprema Mirsad Ovčina.

Bereket ramazanskih ibadeta

Serijal "Bereket ramazanskih ibadeta" emituje se od 14:00 sati. Serijal je za potrebe produkcije ramazanskog programa, koji je i ove godine ustupljen na korištenje radio stanicama u BiH, podržala Upava za vjerske pitanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH. U realizaciji ovog sadržaja članovi redakcije radija BIR: Edin Spahić, Amina Đulović, Ismet Bećar, Lejla Ganijun, Sedin Salić i Hasan Eminović.

Emisije u popodnevnom ramazanskom programu

Ponedjeljkom emisija "Život i mahrama" - iskustva u odluci poštivanja propisa hidžaba podijelit će sa nama sagovornice iz različitih profesionalnih i društvenih sfera. Uređuje Amela Jordamović.

Junsko izdanje emisije "Porodica i zajednica" koju uređuje Sabrija Mehmedović, emitujemo drugog ponedjeljka u ramazanu.

Utorak: "Naša južna baština" – ramazanska izdanja emisije predstavljaju zbivanja u Hercegovini i na području mostrskog muftijstva. Uređuje Hasan Eminović.

Srijeda: "Radna soba" – ramazanska izdanja emisije koja tretira aktuelnosti sa područja tuzlanskog Muftijstva. Uređuje Amina Đulović.

Četvrtkom će sa nama i u ramazanu biti hafiz Sulejman ef Bugari.

Petak: "Ibadet – veza sa Stvoriteljem" najslušanija emisija Radija BIR već drugu sezonu, u ramazanu se također emituje. Sa nama je hafiz dr. Elvir Duranović, urednik serijala je Edin Spahić.

Subota: "Da čuješ i znaš" – nova emisija u ramazanskom programu u kojoj želimo našoj javnosti približiti život porodica čiji članovi su uskraćeni za blagodat zdravlja. Sa nama će podjeliti svoja intimna stanja i životne borbe i oni koji su izgubili svoje najdraže. Blagodati koje nam Uzvišeni Allah daruje trebamo biti stalno svjesni. Emisiju uređuje Lejla Ganijun.

Nedjelja: "Gost – urednik" je emisija u kojoj učesnici iz različitih oblasti sa gostima kreiraju primjerene ramazanske sadržaje, iz oblasti kojima se bave (historije, vjerskih tema i sl.), ove godine sa nama su dr Esmir Halilović, hafiz Adnan Mrkonjić, književnik Hadžem Hajdarević, Elharun Selimović ugledni klinički psiholog, terapeut, specijalista i magistar traumatske i kliničke psihologije. Emisijju je producirala urednica Alma Hadžić.

Iftarski i sehurski program realizujemo uživo!

U okviru iftarskog programa realizovaće se serijal "Vodič kroz halal" u saradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete. U rubrici saznajte koji su proizvodi halal i koliko je halal ishrana važna u životu muslimana. Emituje se svakim danom od 18,30 sati. Uređuje Mirsad Ovčina.

U iftarskom programu sa nama će biti mr Mustafa Gobeljić, glavni imam medžlisa IZ Brčko i mr Elnur Salihović, rukovodilac ureda za zekat Rijaseta IZ.

Iftarski serijal ''Ramazan vrijeme promjena'' uređuje Emira Musa.

Prijatelji radija  BIR koji su podržali realizaciju ramazanskog programa za naše slušaoce pripremili su i lijepe hedije koje ćemo vam uručiti u toku iftarskog programa.

U okviru iftarskog programa emitujemo i posebno odabrane ilahije i kaside po izboru muzičkog urednika Mirsada Ovčine. Budite sa nama i u ovom dijelu programa.

Posebno izdvajamo Sehurski program koji se realizuje direktno, sa gostima i kontaktom sa slušaocima. Sehurski program kreira Zehra Alispahić, a gost prvog sehura biće hafiz doc. dr. Kenan Musić, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Sarajevo. Tema prvog izdanja sehurskog programa "Ramazan – festival univerzalnih vrijednosti i pobožnosti- dobrodošlica Ramazanu".

U sehurskom programu emitovaćemo i serijal "Muslimansko nasljeđe" – specijalni izbor iz Ilustrovane  enciklopedije Safera Muminovića.


Dragi slušaoci, cjenjeni postači neka su nam blagoslovljeni i berićetni ramazanski dan.

Sve reakcije i upite u vezi sa programskom šemom, komenatre, kritike i sugestije možete uputiti na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ramazansku programsku šemu možete vidjeti na OVOM LINKU.

Nadamo se da ćemo sadržajima ramazanskog programa opravdati povjerenje i da će talasi Radija BIR u ramazanu biti vaš izbor.

Budimo zajedno, budimo BIR !

Alma Hadžić, urednica Radija BIR

 

 

 

Rate this item
(2 votes)