Logo
Print this page

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obezbijedila donaciju lijekova u vrijednosti od 126 hiljada KM (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini preko krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi i u saradnji sa Crvenim križe Federacije BiH i udruženjem Svitanje obezbijedila je donaciju u lijekovima u vrijednosti od 126.258,56 konvertibilnih maraka.

Islamska zajednica Bošnjaka u sjevernoj Americi – ICNAB na čelu sa glavnim imamom Sabahudin ef. Ćemanom u proteklom periodu je radila na obezbjeđivanju lijekova za Bosnu i Hercegovinu preko United Muslim Relief organizacije u SAD-u kao donatorom, koji su na listi Svjetske Zdravstvene Organizacije kao najneophodniji lijekovi u svakodnevnom životu ljudi. Lijekove je preuzela Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini te će putem Ureda za drštvenu brigu kojeg zastupa Hamed ef. Efendić u saradnji sa Crvenim križom Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženjem „Svitanje“ koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, u čevrtak 9. juna 2016. godine u Travniku, izvršila primopredaju istih Ministarstvu zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona na korištenje pacijentima putem zdravstvenih institucija, bolnica, ambulanti i domova zdravlja.

Ovom donacijom Islamska zajednica u BiH i njeni članovi koji žive ne prostoru Sjeverne Amerike okupljeni unutar ICNAB-a, nastavljaju realizaciju socijalnih projekata na prostoru cijele države čime pokazuju društvenu odgovornost i brigu za svoje članove i sve građane ove zemlje. Jedna od osnovnih misija Islamske zajednice u BiH je pomaganje socijalno ugroženim kategorijama društva putem svog fonda Bejtu-l-mal. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da raliziramo i ovaj projekat, pored drugih, u mjesecu ramazanu, te se nadamo da će lijekovi koji su inače na esencijalnoj listi biti od velike pomoći ljudima te da će biti finansijsko rasterećenje prilikom liječenja. Islamska zajednica u BiH i ovog ramazana radi i na drugim projektima kao što su paketići za djecu u povratničkim mjestima kao i poklon paketima u hrani i higijenskim potrepštinama za socijalno ugrožene porodice širom domovine, rekao je za radio BIR šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Hamed ef. Efendić.

Hamed ef. je se zahvalio Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi – ICNAB-u na čelu sa glavnim imamom Sabahudin ef. Ćemanom, generalnom sekretaru Crvenog križa Federacije BiH gospodinu Namiku Hodžiću kao i predsjedniku Udruženja „Svitanje“ gospodinu Mahiru Agiću na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Udruženje „Svitanje“, koje je bilo koordinator u ovom projektu, nastoji promovisati moralne vrijednosti, između kojih su i briga o drugima i drago nam je smo dio ovog dobrog djela, rekao je predsjednik udruženja „Svitanje“ Mahir Agić.

Crveni križ Federacije BiH kroz ovaj projekat i partnerstvo sa Islamskom zajednicom u BiH i Udruženjem Svitanje pokazuje da univerzalna misija i principi Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: humanost, nepristrasnost, neutralnost, neovisnost, dobrovovljnost, jedinstvo i univerzalnost koji su mu vodilja u svakodnevnom radu nemaju alternativu u odnosu na brigu o zdravlju i socijalnom položaju građana u Bosni i Hercegovini, te da će zahvaljujući ovoj donaciji i vlasti u Srednjobosanskom kantonu izdvojiti manje novčanih sredstava iz budžeta za nabavku lijekova, naglasio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB