Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Mostarski muftija Dedović: Naša je obaveza da radimo i da se ne prepuštamo nemaru i stihiji

, Published in BiH Featured

Bajram namaz na području Medžlisa IZ-e Mostar jutros je klanjan u 41 džematu. Centralna bajramska svečanost Mostarskog muftijstva održana je na musalli džemata Zalik, u Univerzitetsko-sportskom i rekreativnom centru „Midhat Hujdur-Hujka“ u Sjevernom logoru. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr.Salem-ef. Dedović.

Podsjetivši na osnovne ciljeve ramazanskog posta muftija je istakao kako su vjernici postom i molitvama snažili svoju vjeru, strpljivo i tačno izvršavali svoje obaveze, vodili računa o potrebama i pravima drugih. „Post je u nama izgrađivao svijest o moralnim granicama, koje nam valja čuvati, koje se ne smiju gaziti i prekoračivati, post nas je čuvao od slabosti i bolesti. Ramazan nam je unosio nadu, davao snagu i podstrek da ljudsko dostojanstvo treba čuvati i štititi, da ono nije materijalna vrijednost koja se može kupiti i potrošiti. Ljudsko dostojanstvo je neprocjenjiva vrijednost, dar od Boga, život bez njega gubi na smislu i postaje bezličan“ rekao je muftija.

Muftija je pozvao okupljene vjernike da i nakon mjeseca ramazana intenzivno nastave raditi na poslovima od općeg i javnog interesa, jer, kako je kazao, punina vjerničkog života ogleda se u povezivanju i zbližavanju. „Vjernički život nije u izolaciji, nije u isključivanju, nije u udaljavanju, nije u zanemarivanju. Vjernički život ne može biti u pukoj formi i formalizmu, kojima nedostaje suština i sadržaj“, dodao je.

Iskrenost, samilost, poštenje, pravičnost i halal načina u stjecanju materijalnih dobara samo su neke od moralnih vrlina koje je izdvojio muftija tumačeći islamske vrijednosti kojima se vjernici tokom ramazana nastoje izdići iznad sebičnosti, defetizma i apatije. „Ibadet nije puni i pravi ibadet ukoliko ne prosvjetljuje čovjeka, ukoliko od njega ne pravi korisnog čovjeka, koji zna za red, koji zna za obaveze i dužnosti prema svojim najbližim, prema drugim ljudima, prema svojoj Zajednici“, protumačio je muftija Dedović.

On je pozvao vjernike iz cijele Hercegovine da nastave čuvati obnovljene džamije i mesdžide u svom rodnom zavičaju, da u njih unose korisne i žive sadržaje. „ Poslanje ove generacije muslimana je da utisne svoj pečat i doživljaj islama i ramazana u našu vjersku praksu i djelovanje. Prošlost je historija, od koje se ne živi, sadašnjost je poklon, a budućnost je tajna. Naša je obaveza da sagledavamo procese, da djelujemo i radimo, da ne prepuštamo i zapuštamo, da se ne prepuštamo nemaru i stihiji, da za sve neuspjehe i probleme ne optužujemo druge. Treba da radimo na sebi, da popravljamo sebe, da učimo više, bolje, marljivije, svestranije, da se klonimo površnosti i neupućenosti“, kazao je muftija dodavši kako su promjene na bolje moguće, ali one traže inicijativu, traže da čovjek ne tapka u mjestu, traže da se pokrene sam i ne traži poticaj od nekoga sa strane, i da uvijek ne iznalazi izgovore da se ne može i da nije isplativo. Do promjena na bolje, do sretnijeg i pravednijeg društva, podcrtao je moguće je doći savjesnim i odgovornijim pristupom u radu, posvećenijim djelovanjem i dugoročnim planiranjem. „Posvetimo se sebi i svome poslanju, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama, rodbini i svojoj Zajednici, koliko god i kad god smo to u mogućnosti. Ne budimo nemarni. Neka nam misao vodilja bude da treba da živimo život jedni za druge, a ne jedni protiv drugih“, na kraju bajramske hutbe poručio je muftija.

Bajram namaz ove godine po prvi put klanjan je i u obnovljenoj Carevoj džamiji u Nevesinju. Drugi dan Ramazanskog bajrama prema kalendaru Islamske zajednice obilježava se kao Dan šehida. Vjernici će sutra, posjetama šehidskih mezarja i spomen obilježja, evocirati uspomene na šehide i poginule borce A R BiH koji su trajno živi, kao što trajno živi njihovo djelo.

 

Rate this item
(1 Vote)