Logo
Print this page

Hutba: Svi smo jedan ummet (VIDEO)

, Published in BiH Featured
Gazi Husrev-begova džamija, učenje Fatihe nakon dženaza-namaza BIR.ba Gazi Husrev-begova džamija, učenje Fatihe nakon dženaza-namaza

Danas su prije džuma-namaza u džamijama u Bosni i Hercegovini proučeni salavati za šehide u Republici Turskoj.

U odluci Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZBIH, prema nalogu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, upućen je poziv da se salla prouči u glavnim džamijama na području muftiluka i medžlisa, a po mogućnosti da se to učini i u ostalim džamijama.

Hatibi nakon džuma-namaza su džematlije obavijestili da je salla proučena za pale šehide u pokušaju vojnog udara u Republici Turskoj.

U Gazi-Husrev begovoj džamiji u Sarajevu je nakon džume stradalima u Turskoj klanjan dženaza namaz. Hatib Gazi Husrev-begove džamije, hafiz Salih Halilović se osvrnuo na podjele i razdor među muslimanima širom svijeta i podsjetio da smo svi jedan ummet, te da drugi muslimani trebaju biti sigurni od naših riječi i djela.

Podsjetio je i na važnost jedinstva koje je omogućilo razvoj ummeta kroz historiju, kao i na kur'anski poziv na zajedništvo:

 

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّـهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّـهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا ۗ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّـهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali. (Ali Imran, 103)

Hafiz Salih Halilović je hutbu završio dovom za jedinstvo muslimana i zaštitu od smutnji.

 Radio BIR

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB