Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Podgorica: Na hadž, najsvetije mjesto muslimana, u Mekku i Medinu iz Crne Gore otputovalo 49 vjernika

, Published in BiH Featured

Na hadž, najsvetije mjesto muslimana, u Mekku i Medinu, danas je iz Podgorice u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori krenulo 49 vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Buduće hadžije okupile su se rano jutros ispred medrese “Mehmet Fatih“ u Podgorici, odakle su autobusima krenuli za Tiranu. Oni će iz Tirane avionom nastaviti svoj put do Saudijske Arabije.

Pred sami polazak, hadžije su u džamiji koja se nalazi u sklopu Medrese proučili dovu. Veliki broj rodbine i prijatelja budućih hadžija došao je danas ispred Medrese, kako bi ispratili hadžije na putovanje do Mekke i Medine.
Vođa puta ispred Mešihata Islamske zajednice Crne Gore Ramiz Luboder kazao je pred sami put da se hadžije osjećaju dobro.

”U organizaciji Islamske zajednice Crne Gore ide 49 hadžija. Osim toga, ići će još pet hadžija, koji idu na poziv kralja Saudijske Arabije. Sve hadžije se osjećaju dobro, i nadamo se da neće biti nikakvih poteškoća“, rekao je Luboder.

Budući hadžija Dženan Agović kazao je pred odlazak na najsvetije mjesto muslimana da je osjećaj prelijep.
”Iako sam mlad, odazvao sam se Allahu“, kaže Dženan, dok njegov rođak Senid takođe sa nestrpljenjem očekuje odlazak na hadž.
”Jedva čekam stići tamo“, kaže kratko Senid Agović.

Cijena ovogodišnjeg aranžmana za odlazak na hadž za vjernike iz Crne Gore iznosila je 3.200 eura. U cijenu su uračunati avionska karta i smještaj.
Prošle godine iz Crne Gore je na hadžu bio 101 vjernik, dok je godinu prije taj broj iznosio 81.

 

Iz Novog Pazara ispraćen rekordan broj budućih hadžija: Na najsvetije mjesto muslimana putuje 188 osoba 

Prva grupa budućih hadžija iz Sandžaka i dijaspore, koja će u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) tokom dana hadža, pete dužnosti svakog muslimana i muslimanke, boraviti u svetim mjestima Mekke i Medine, otputovala je danas iz Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Srbije ove godine posredstvom te islamske zajednice na hadž odlazi 188 osoba, što je rekordan broj. Za njih je organizovan svečani ispraćaj i proučena hadžijska ikrar dova. 

Tokom vjerske svečanosti pred više stotina ljudi u centru Novog Pazara na Trgu Gazi Isa-beg, uz učenje odlomaka Kur'ana, priređen je vjerski program.

Tradicionalnom ispraćaju hadžija pored predstavnika Islamske zajednice u Srbiji prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac.
Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić je u svom obraćanju rekao da "ove godine u zijaret svetim mjestima odlazi rekordan broj 'ambasadora' koji će biti Allahovi gosti." 

On je poručio da nema veće sreće za vjernika koji će obaviti petu islamsku dužnost i biti na mjestima gdje je bio poslanik Muhammed s.a.v.s. i ostali vjerovjesnici.
”Sretan je onaj kome se Allah smiluje, a ima mogućnosti da bude na tim mjestima. Naše hadžije su naši ambasadori. Ovo je pokazatelj da naši

Bošnjaci, naši muslimani znaju kako se ide na hadž. Hadž predstavlja islamske propise, a za nas u Islamskoj zajednici to je misija“, poručio je Dudić podsjetivši buduće hadžije da se iskrene dove (molitve) ne odbijaju pored K'abe, na Arefatu i u džamiji poslanika Muhammeda u Medini.
Muftija Dudić je također, podjestio vjernike da onaj koji ispravno obavi hadž vraća se bez grijeha.

Prvih 99 hadžija iz Srbije će Turkish Airlinesom otputovati sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Druga grupa od 33 otići će dan kasnije iz Beograda. Prije par dana 23 buduće hadžije koji žive u sandžačkoj dijapori otputovali su u Mekku.

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji hadž ove godine će obaviti ukupno 188 osoba. Iz Muftijstva sadžačkog je 108, Muftijstva preševskog 32, iz Muftijstva beogradskog i novosadskog 10, a iz dijaspore biće 38 hadžija.

Ovogodišnje hadžije su iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Preševa, Bujanovca, Beograda, Novog Sada i Beočina. Hadžije koje dolaze iz dijaspore su iz Turske, Njemačke, Rusije, Švicarske, Rusije i Libije.

U organizaciji Islamske zajednice Srbije, nakon ispraćaja u nedjelju, 4. septembra u Novom Pazaru, na hadž će u pondjeljak ujutro otputovati još 99 hadžija.

 

Rate this item
(1 Vote)