Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Suspendovana četiri službenika granične policije (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Ministarstvo pravde Srbije je dobilo iz BiH zahtjev za izručenje Sanjina Sefića, koga je sinoć uhapsio MUP Srbije. “Sefića, kome je određen ekstradicijski pritvor, saslušaće istražni sudija i može biti izručen po skraćenoj proceduri, ako se tako izjasni” - kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je prije dva dana u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Ekstradicijski pritvor u skladu sa zakonima, može trajati od 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas.

Suspendovani granični policajci

Četiri službenika granične policije privremeno su suspendovana zbog istrage u vezi sa prelaskom osumnjičenog Sanjina Sefića u vrijeme kada je za njim već bila raspisana potjernica.

Na današnjoj press konferenciji je Slobodan Krstić, pomoćnik direktora granične policije, rekao je da vođa tima na graničnom prijelazu nije adekvatno informisao policajce:

Federalna vlada je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju i krivičnih djela propisanih kantonalnim zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Umjesto dosadašnjih kazni do pet godina, predložene kazne zatvora od 5 do 10 godina zatvora, a za ponavljanje ovih djela čak i 20 godina.

Kako je rečeno, inicijativa je pokrenuta povodom sve učestalijih tragičnih nesreća na cestama širom Federacije BiH, uz nadu da će ubuduće biti preduprijeđeni ovakvi tragični događaji u Sarajevu i drugim gradovima i cestama Federacije Bosne i Hercegovine.

U cilju pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju, danas je predloženo da federalni ministar pravde hitno pripremi i u proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona FBiH i Zakona o prekršajima u FBiH.

Ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić će Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara u skladu sa članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima KS podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, zaključeno je na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, javlja agencija Anadolija.  

Vlada Kantona Sarajevo je danas okončala vanrednu sjednicu, koja je počela prije dva dana, u povodu aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je konstatovala, kako se navodi u saopštenju sa sjednice, da je došlo do propusta u obavljanju poslova iz nadležnosti Uprave policije i to u sedam stavova člana 20. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Vlada Kantona Sarajevo pozdravlja brzo donošenje zakonskih propisa te pooštravanje sankcija i kazni za počinioce djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja. Od sudova Vlada KS traži izricanje strožijih kazni kao i prestanak pravne prakse u kojoj se izriču presude koje nisu adekvatne počinjenim krivičnim djelima.

Vlada Kantona Sarajevo sugeriše Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da razmotri zakonom propisane mjere sa ciljem unapređenja efikasnosti rada tužilačkih i pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo. 

Ubistvo a ne nesreća

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupili su se ispred zgrade fakulteta povodom tragične smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč koje je automobilom na pješačkom prijelazu usmrtio Sanjin Sefić. Poručili su da se radi o ubistvu, a ne nesreći.

Izašli su da odaju počast svojim kolegicama, porodici upute riječi saučešća, ali i da poruče da će pratiti kompletan slučaj procesuiranja Sanjina Sefića.

Predsjednik studentske asocijacije Filozofskog fakulteta Suad Beganović novinarima je kazao da ne traže osvetu, nego pravdu, te da će proces izručenja i suđenja Sefića pratiti, a ukoliko uoče nepravilnosti ponovo izlaziti na proteste.

U holu Filozofskog fakulteta i dalje je otvorena knjiga žalosti.

 Radio BIR

Rate this item
(0 votes)