Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Mesić govorio pred zeničkim studentima: Treći entitet bi bio poguban za Hrvate

, Published in BiH

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić posjetio je u ponedjeljak Univerzitet u Zenici gdje je studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta održao i predavanje na temu "Bosna i Hercegovina jučer, danas, sutra". Rekao je da Bosna i Hercegovina mora postojati sama za sebe i da je mir u Bosni i Hercegovini bitan za mir u cijelom regionu. Naglasio je da je važno da političari u BiH rade za njenu dobrobit i shvate da je njihova domovina upravo BiH, a ne Srbija, Hrvatska ili neka druga država.

Mesić je govorio i o prošlom ratu na području bivše Jugoslavije i potrebi reforme Dejtonskog sporazuma kako bi BiH mogla krenuti prema Evropskoj uniji.

Na konferenciji za medije koja je održana poslije predavanja, Mesić je rekao da je na predavanju govorio upravo o stanju u BiH u odnosu na njenu prošlost te o njenoj budućnosti.

"Govorio sam o tome što je bilo i šta možemo očekivati i kuda Bosna i Hercegovina ide. BiH ide prema EU, samo je pitanje kojom brzinom će to ići. BiH ima svoje mejsto u EU, samo mora ispuniti uslove i ostvariti standarde koji vrijede u klubu koji se zove Evropska unija i ja očekujem da će BiH doživjeti određenu preobrazbu u tom smislu i da dobije nešto evropeiziraniji izgled, s obzirom na ono što je učinjeno Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom", rekao je Mesić, dodavši kako je sporazum prihvaćen u svijetu i na ovim prostorima, jer je zaustavio krvoproliće, ali da Dejtonski mirovni sporazum nije učinio dovoljno na planu pravilnog funkcionisanja BiH, s obzirom na postojanje entiteta.

Posavina dio trećeg entiteta

Mesić je na pitanje novinara o zahtjevima za trećim entitetom ili pokušaju nove podjele Bosne i Hercegovine rekao da bi bilo pogubno dalje dijeljenje BiH.

"Smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer niko od onih koji predlažu treći entitet ne razmišljaju o tome da i Posavina treba da se vrati u treći entitet nego se više radi o tome da se podijeli Federacija. Ako se dijeli država, to može izazvati samo nove sukobe, nove ratove koji nikome ne trebaju", rekao je Mesić.

Mesić je također rekao da se i međunarodna zajednica mora pozabaviti stanjem u državi.

"Sve ono što se događa u BiH ne zavisi samo o vama u BiH i političkoj eliti nego zavisi i o međunarodnoj zajednici, a ona je sada fokusirana na određena područja gdje se održavaju ratovi i njihov je interes da se ta žarišta smire, da se dođe do mira i očito da međunarodna zajednica trenutno nije fokusirana na BiH. To ne znači da treba mirovati, treba stvarati atmosferu da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da BiH nema nekakve druge mogućnosti nego priključenje EU, a to odgovara i svim susjedima Bosne i Hercegovine", izjavio je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske govorio je i o politici Republike Srpske i referendumu koji se održao u tom entitetu.

"Mislim da se ključ rješenja nalazi u Beogradu, a ne u Banjoj Luci i vrh politike Beograda daje izjave da je za cjelovitu BiH, ali kaže i da podržavaju politiku Republike Srpske i Milorada Dodika, koji Bosnu i Hercegovinu ne priznaje. I onda se pitam za šta se u stvari zalaže Beograd, za cjelovitu BiH ili onoga koji tu BiH pokušava da razbije. Kada se Beograd izjasni uz međunarodnu asistenciju, onda očekujem da će brže doći do rješenja pitanja BiH i Republike Srpske. Nisam u prilici da ocjenjujem rad bilo kojeg člana predsjedništva BiH ili institucija BiH, samo sam stava da BiH mora naći svoje mjesto u Evropi, a političke elite BiH moraju i same poduzimati sve da se stvore standardi i uvjeti da se uđe u EU, odnosno, fokusirati se i na ustavne promjene da bi BiH radila kao cjelovita, ne unitarna ili pocijepana država", objasnio je Mesić.

Mesić je dodao kako mladi ljudi moraju uz podršku starijih i iskusnijih da se uključe u politiku države i ne dopuste da državom i sudbinom svih njenih građana upravlja nekolicina ljudi.

(AA)

Rate this item
(0 votes)